СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У СЕЛЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У СЕЛЕВЦУУ суботу 19. октобра 2019. године, када наша света православна Црква слави светог апостола Тому, Његово Преосвештенство Епсикоп шумадисјки Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Селевцу, селу надомак Смедеревске Паланке.

Епископу су на Литургији саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), протојереј Велибор Јанковић (епархија ваљевска), протонамесник Драган Милутиновић, јереји Милан Кеџић и Дејан Ненадовић, протођакон Иван Гашић ђакон Владимир Степановић, као и многобројни народ Селевца и околине. За певницом су певали “Србски православни појци”.

На светој Литургији обављено је и крштење четвртог сина оца Ненада Петровића, старешине храма и пароха селевачког.

После прочитаног Јеванђеља Преосвећени Владика је поздравио присутни народ речима: “На здравље и спасење молитва и света Литургија”, објаснивши да се Литургија служи управо да би се народ причешћивао, као што су то наши преци кроз векове раније радили. Касније се владика осврнуо на данашњи празник, и подсетио на јеванђељску причу о јављању васкрслог Господа својим ученицима и моменту када апостол Тома изражава сумњу и тражи “опитно” да искуси да би веровао. Још је владика објаснио да изрека “неверни Тома” није до краја истинита, јер он не да не верује, него жели сусрет са Господом као што су то имали и остали ученици. “Томино тражење има значај и смисао кроз векове, до дана данашњег, јер вера у васкрсење је основ наше вере и нашег живота. Испитивање Томино је уверавање свих маловерних кроз векове”, рекао је Епископ Јован нагласивши да вера јесте и боговиђење. Онима који сумњају и не осећају Божије присуство, владика је поручио да преиспитају свој однос са Богом, јер за оне који не поверују прети да постану лоши људи. “Верујући људи не сумљају, њих вера уздиже и крепи и онда када падну”, још је владика подсетио на речи које Саситељ упућује уплашеним ученицима, а оне гласе: “Мир вам”, а то је оно што највише треба уплашеном човеку.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају је честитао крштење и рекао да се и небо и земља радују њеном новом члану - малом Атанасију.

После свете Литургије уследила је трпеза љубави у парохијском дому коју је припремио отац Ненад са сабратом оцем Марком и својим парохијанима.

Владимир Степановић, ђакон