Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У БАРОШЕВЦУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У БАРОШЕВЦУУ понедељак, 14. октобра 2019. године, када Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у Барошевцу, поводом храмовне славе. Епископу је саслуживало монаштво и свештенство колубарско-посавског намесништва. И овог пута литургијско сабрање увеличано је појањем Србских православних појаца.

Окупљене вернике Владика Јован је очински упутио у смисао и суштину данашњег празника. “Овај празник прославља се десет векова у Цркви. И заиста, после Господа Исуса Христа, Пресвета Богородица је за нас православне хришћане најсветије биће. Њен покров нас штити топлотом вере и молитве, као благослов и помоћ у свим невољама. Мајка Божија је наша највећа молитвеница и заштитница. Она и сада својим покровом бди над нама и штити нас својим молитвама. Свако ко у свом срцу има искрену веру осећа и духовним очима види и сведочи ову неизмерну љубав Пресвете Богородице према људском роду”, поучавао је Владика сабране.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Сабрања Преосвећени Владика преломио је славски колач са овогодишњим свечаром, господином Милорадом Петровићем, председником ЦО барошевачке.

Овом приликом Владика Јован уручио је орден Светих новомученика крагујевачких другог степена, господину Зорану Николићу из Барошевца, за труд и љубав које је показао приликом обнове храма Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу.

Након Литургије за окупљене вернике приређена је трпеза љубави, трудом и залагањем барошевачког пароха протојереја Милана Матића, његове породице и верног народа.