ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МАНАСТИРИМА ЕПАРХИЈЕ БРАНИЧЕВСКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МАНАСТИРИМА ЕПАРХИЈЕ БРАНИЧЕВСКЕУ организацији црквене општине Саборног крагујевачког храма Успења Пресвете Богородице, а уз сарадњу са Епархијским фондом “Ходочашће”, у суботу 12. октобра 2019. године (када наша Црква прославља преподобног Киријака Отшелника – Михољдан), реализовано је поклоничко путовање крагујевачких верника у манастире браничевске Епархије – Тумане и Горњак.

Ходочаснике, састављене од чланова хора Светоуспенске крагујевачке цркве, које је водио диригент о. Драгослав Милован, затим чланова дечијег хора “Свети Симеон Мироточиви”, предвођеног диригенткињом г-ђом Маријом Радојевић, и парохијана Саборног храма у Крагујевцу, предводила је жеља да се борави у келији светог Зосиме Синаита, те поклони његовим светим моштима, као и моштима другог туманског светитеља – преподобног Јакова Новог Туманског.

Најпре су обишли манастир Тумане - где су присуствовали светој Литургији, затим келију испосницу удаљену пола сата хода, да би се након тога упутили ка манастиру Горњак – задужбини светог кнеза Лазара.

Поред великих светиња крај Голупца и Петровца на Млави, поклоници су успели да обиђу и Сребрно језеро и да се тамо одморе и физички окрепе. Пуни утисака и духовне радости, у вечерњим часовима ове суботе, вратише се у Крагујевац.

вероучитељ Горан Лазаревић