Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У МИРОСАЉЦИМА

ВЛАДИКА ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У МИРОСАЉЦИМАУ четвртак, 10. октобра 2019. године, када Црква прославља светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у храму Светог Николе у месту Миросаљци, надомак Лазаревца, у колубарско-посавском намесништву.

Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, јереј Александар Глишић, парох великоцрљеначки, протонамесник Милован Илић, гост из Епархије шабачке, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

Благољепију сабрања допринело је појање Србских православних појаца.

Мноштво верника, и међу њима велики број деце, окупили су се у порти миросаљачке светиње да дочекају свог Епископа. Пре почетка Сабрања, Владика Јован освештао је фрескопис у храму Светог Николе, рад фрескописца Јована Атанасковића из Београда. Обративши се окупљенима шумадијски Првојерах је поручио: “Долазак на свету Литургују је заправо наш улазак у Царство Божије. Наше храмове осликавамо ликовима светих угодника Божијих који нам и сведоче радост и лепоту овог Царства. Вера у Бога је темељ нашег живота и основна истина наших бића. Том вером су били задојени угодници Божији, чијим ликовима је осликан и овај храм. Они су молитвени посредници између нас и Бога. Од наше вере само зависи да ли ће и ове фреске бити чудотворне помоћнице онима који им са усрђем припадају”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом Владика се захвалио свима који су заслужни за осликавање храма у Миросаљцима, а посебним одликовањима су награђени:

  • господин Витомир Димитријевић из Миросаљаца Орденом Светог Саве другог степена,
  • господин Дејан Димитријевић из Миросаљаца орденом Светих новомученика крагујевачких првог степена,
  • господин Миодраг Ранковић из Миросаљаца орденом Светих новомученика крагујевачких првог степена.

После литургијског сабрања уследила је трпеза љубави, коју је за окупљене вернике приредио парох миросаљачки протојереј Зоран Ивановић, са својом породицом и верним народом.