ПОКЛОНИЦИ ИЗ ПАРОХИЈЕ ШОПИЋКЕ, КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА, ПОСЕТИЛИ СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА

ПОКЛОНИЦИ ИЗ ПАРОХИЈЕ ШОПИЋКЕ, КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА, ПОСЕТИЛИ СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВАОбрадовасмо се кад нам рекоше: “Хајдемо у Дом Господњи!” (Пс 121 : 1)

На дан Светог Никите великомученика, 28.9.2019. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, заједничким трудом отаца протојереја - ставрофора Мирка Тешића и протонамесника Хаџи-Горана Радовановића и верног народа, група од 70 хришћана уложила је драговољан подвиг ка светињама.

Покајница (посвећена је Св. Николају) предање каже да је вовода Вујица из покајања за грех издајства свога кума Кара-Ђорђа почео да подиже цркву, која ће временом постати манастир. Покајница преко два века сабира народ на заједничку молитву, позната по гостопримству и по чувеној монахињи Иларији чији је гроб овде.

Копорин (посвећен Стефану Архиђакону), богат моштима свога оснивача Св. деспота Стефана Лазаревића које су прослављене бројним чудима. Изванредан живопис, дивна природа и вредне монахиње такође красе ову свету обитељ.

Манасија (Посвећен Пресветој Тројици) Свети деспот Стефан ју је подигавши утврдио зидинама, и окружио потребним зградама, мећу којима су и величанствена трпезарија и чувена Ресавска преписивачка школа. Ширина Светитељеве личности познате по милосрђу и витештву одражавају на древним зидинама, дубокој византијско плавој боји узвижених фресака и читавом манастиру.

Горњак (Свето Ваведење) Свети Цар Лазар подиже га за сколниште светим монасима са горе Синај, који побегоше од огња и мача надирућих Турака. Свети Григорије Синаит био је први игуман, а мећу светима овде се подвизавао и Григорије Горњачки Српски. Тишином обгрљена стена и мали манастир са испосницом и капелом пружају мир посетиоцима, и позивају на молитву све љубитеље светиње.

Витовница (Свето Успење) Милутинова задужбина, на дивном пропланку, испод ког извире Свето - Јовањски извор воде. У манастиру је просијао у новије време и велики духовник Тадеј блаженопочивши архимандрит и игуман ове богомоље.

вероучитељ Драган Гајић