Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ КОРИЋАНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ КОРИЋАНИУ недељу по Воздвижењу Часног Крста, 29. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Силаска Светог Духа на апостоле у крагујевачком насељу Корићани.

Епископу су саслуживали: намесник лепенички и в.д. намесника левачког протојереј-ставрофор Саво М. Арсенијевић, протојереј Душан Илић, протојереј Срећко Зечевић, протојереј Дејан Лукић, протонамесник Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и протођакон Мирослав Василијевић.

Пре почетка Свете Литургије, епископ Јован је осветио фрескопис и звона храма, који представљају ктиторски плод верника ових парохија. Осликавање храма је започето 2017. године континуираним радом све до октобра ове године, када је у целости завршено. За велику ктиторску делатност и помоћ Црквеној општини Корићанској овом приликом је одликован господин Душан Мојсиловић орденом Светих новомученика крагујевачких Првог степена.

По прочитаном Јеванђељу, владика Јован је рекао да нас Господ и Свети оци уче да не осуђујемо човека, јер је он икона Божија, већ грех: “Не судите да вам се не суди, проповедао је Господ. Када осуђујемо грех, ми често осудимо и човека”. Такође, епископ се осврнуо и на законика из Јеванђеља, који Христу долази ради искушавања, уместо поуке: “Браћо и сестре, камен нашег спотицања јесте то што више желимо да кушамо некога, него да тражимо савет или поуку. На питање која је највећа заповест, Господ одговара: “Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим, и свом снагом својом; и ближњега свога као самога себе (Лк 10, 27). Врхунац ових заповести састоји се у речима: О овим двема заповестима виси сав Закон и Пророци.”, рекао је епископ Јован, додавши да су вера, нада и љубав дарови са неба. “Човек који не живи овим заповестима не може донети доброг плода и све му бива јалово. Свети апостол Павле нас често опомиње да смо скупом ценом плаћени, то јест крвљу Господњом.”, закључио је своју беседу владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, Црквена општина Корићанска и њени свештеници протојереј-ставрофор Милорад Тимотијевић и протонамесник Дејан Марјановић уприличили су трпезу љубави у оближењм ресторану “Крчма”, где су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић, студент Православног богословског факултета у Београду