ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БЕЛОШЕВАЧКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БЕЛОШЕВАЧКЕУ недељу, 15. септембра 2019. године, Црквена општина белошевачка из Крагујевца, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовала је поклоничко путовање храмовима и манастирима браничевске Епархије.

Парохијани ове парохије, али и других парохија из града, који су се у великом броју одазвали на позив цркве и кренули на ово путовање, предвођени су старешином храма протојерејом-ставрофором Милованом Антонијевићем.

План путовања је био такав да ходочашће почне Светом Литургијом у манастиру Тумане, где је била велика прослава 630 година манастира, па су се ходочасници са свих страна Србије, али и околних земаља, сјатили у овој великој светињи, да се поклоне моштима Светог Зосима Туманског.

Свету архијерејску Литургију служили су: Епископ браничевски Г. Игњатије, Епископ милешевски Г. Атанасије и Епископ Давид из Македоније, уз саслужење монаха, свештеника и ђакона из више епархија.

Након Литургије кренуло се за манастир Витовницу, где нас је у прелепом окружењу дочекао искушеник Марио Јовић, иначе бивши ученик крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста”. Искушеник Марио нас је, уз добродошлицу и послужење, упознао са историјатом манастира Витовнице, говорећи о некадашњем игуману старцу Тадеју.

Пред полазак даље, верници су посетили гроб старца Тадеја, а потом се упутили у манастир Горњак где је ово путовање завршено. Потом се кренуло пут Крагујевца где се стигло у вечерњим сатима са осећајем велике радости у души, и планирањем већ неког следећег поклоничког путовања.

ђакон Немања Стојковић