ЕДУКАТИВНИ КАМП “ИЗЛАЗАК” ГАРАШИ

ЕДУКАТИВНИ КАМП “ИЗЛАЗАК” ГАРАШИОд 11. до 13. септембра 2019. године ученици основне школе Свети Сава из Аранђеловца су реализовали едукативни камп на спортским теренима СРЦ “Шумадија” у селу Гараши.

Програм кампа испланиран је од стране вероучитеља Војина Милосављевића, и директора школе Зорана Радовановића и са благословом архијерејског намесника орашачаког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића.

Припреме за реализацију почеле су још од октобра прошле године на часовима секције верске наставе оснивањем виртуалне државе Ханан, земље овог и будућег века.

Посебност овог пројекта са радним називом “Излазак”,огледа се у чврстој корелацији свих предмета у школи. У програму учествују сви наставници са радионицама из својих предмета.

Циљ активности конкретно везаних за веронауку јесу да пруже целовит поглед на православни живот. Актуализовањем историјске реалности цркве кроз обраду тема везаних за обећану земљу ученици лакше увиђају димензију идеалног односно развијају есхатолошку свест. Живо учествовање у богослужењима ученицима помаже да градиво које уче на веронауци, у школи добије своју пуноћу.

Пошто ученици самостално, уз руковођење наставника, организују целокупан живот у кампу, од исхране, уређивања смештаја и других активности неопходних за боравак у природи, они и развијају свест о одговорном обликовању заједничког живота са другима и успостављању равнотеже између властите личности и заједнице, у остваривању сусрета са светом и Богом. Боравак у природи помаже ученицима да развијају и еколошку свест.

Име Ханан је јеврејског порекла што значи “Бог је милостив”, “милостиви дар од Бога”.

У старом завету означава обећану земљу у коју ће Мојсије извести јеврејски народ из египатског ропства.

Обнављајући савез са Богом и настањујући се у новој домовини, бележи се златни период јеврејске историје под царевима Давидом и Соломоном који је сазидао велелепни храм сав опточен златом. У спомен овог чудесног избављења из египатског ропства слави се један од највећих празника, Пасха.

Ове слике на чудноват начин откривају се у личности оваплоћеног Бога Исуса Христа. Он такође обећава будуће царство Божије. Оно ће човеку да омогући живот у оној пуноћи у којој је Савршени Бог то царство припремио за људски род.

Египатско ропство се открива у ропству смрти у коју нас је својим отпадништвом од Бога увео први човек Адам. Христос смрћу својом смрт побеђује и онима у гробовима живот дарује. Поново везани Бог и човек у личности Богочовека руше сваки оков и дају могућност човеку за живот вечни.

Вапај за слободом јачи је него икада. “Храна” која се нуди, заснована само и само на естетском и материјалном, не може да задовољи савременог човека. Идентитет оваквог човека темељи се на наглашавању различитости од другог и доводи до удаљавања између људи.

Отуђеност и усамљеност су трагичне болести данашњице. Заједнице између људи неретко су условљене или засноване на интересу. Конзументи љубави много су чешћи него они који је пружају другима.

Идеја заједнице је старија од постојања света. Бог је Заједница и Љубав, те је стога и пут обожења човека, пут заједнице и љубави.

Човекова неутешна глад за слободом може бити задовољена у животу будућег века. Благодаћу Божијом добили смо храну коју добијамо на светој литургију која нам открива предукус вечности и слободу која осмишљава сваки однос и претвара га у љубав.

Ученици су спавали у шаторима.

Исхрана је организована од стране школе, а ученици су активно учествовали у припреми и сервирању у пољским условима .За многе је ово било прво овакво искуство.

Припремљен је и пријем за локално становништво, као и за представнике других школа. Са својим радионицама укљчени су конјички клуб, фолклорна удружења, удружења ловаца и други. У ОШ Свети Сава камп се одржава два пута годишње. Активно учествујући у богослужењима ученици добијају веће интересовање за веронауку.