ПРАЗНИК ИЗНОШЕЊА ЧАСНОГ КРСТА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК ИЗНОШЕЊА ЧАСНОГ КРСТА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован на празник Изношења Часног и Животворног Крста и Макавеја, 14./1. 08. 2008. године, служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Крагујевцу.

Овим литургијским сабрањем још једном је потвђено колики значај Православна Црква поклања Часном крсту као знаку хришћанског распознавања свуда у свету. Довољно је подсетити да је у годишњем богослужбеном кругу посвећено неколико празника који се односе на историјске догађаје везане за Христов Крст.

Пренос делића Часног крста којег су малтешки витезови 12. октобра 1799. године поклонили руском цару Павлу Петровичу.

Проналазак Часног крста од стране царице Јелене заједно са клиновима којим је Христово Тело било приковано за крст. Овај празник обележен је у месецослову 6. марта. Трећа недеља великог поста посвећена је крсту. На јутрењу се износи крст на целивање , зато се и ова недеља зове Крстопоклона. Православна Црква празнује и јављање знака крста на небу изнад града Јерусалима у трећи час 7.маја 357. године.

Празник Изношења Часног Крста (1. августа) је установљен договорам Грка и Руса за време византијског цара Манојла Комнина у знак победе Грка над Сараценима и Руса над Бугарима. Сваке године је изношен крст и ношен улицама Константинопоља до цркве Свете Софије. Христов крст описују и хришћански писци II века; Јустин Филозф, Иринеј епископ Лионски, Тертулијан.

 

јереј Горан Мићић