САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦА

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦАПразник Сабора српких светитеља прослављен је свечано и ове године у беличком намесништву Епархије шумадијске.

У суботу, 14. септембра 2019. године, одржана је литија од храма Светих архангела Михаила и Гаврила до манастира Јошанице.

У литији су узели учешће монаси манастира Јошанице на челу са Висoкопреподобним архимандритом Евтимијем, свештенство беличког намесништва, као и многобројни верни народ овог краја.

Литија је прошла кроз село Винорачу, где је код школе уприличено окрепљење за све учеснике литије од стране тамошњег пароха протојереја-ставрофора Лазара Илића и његових парохијана. Из Винораче литија се кретала ка Јошаници, а у селу Сиоковцу јереј Иван Јовановић са својим народом је припремио послужење. По доласку у манастир, одслужено је свечано вечерње богослужење.

У недељу, 15. септембра 2019. године, у манастиру Јошаници свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Владици су саслуживали: архимандрит Евтимије, настојатељ манастира, протојереј Александар Гајић, помоћник архијерејског намесника беличког, протојереј Славиша Илић, протонамесник Бобан Сеновић, протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак и јерођакон Јаков Атанасиу из кумановско-полошке Епархије.

Чтецирали су вероучитељи: Бојан Тодоровић, Предраг Димитријевић, Никола Љубисављевић и Никола Ралевић, као и млада господа Јован Ивановић и Павле Гашић.

Након прочитаног Јеванђеља, народу се надахнутом беседом обратио Преосвећени владика Јован истакавши колико су за нас и за наше спасење значајни српски светитељи. “Иако су, као и сви људи, имали разне слабости, они су их надвладали благодаћу Божијом и послушношћу Светом Jеванђељу. Научивши најпре себе, свети оци наши су просвећивали и свој народ”, рекао је Владика Јован нагласивши да смо и ми дужни да постанемо светитељи, као и наши свети оци. “Само је Бог по природи свет, а ми смо свети по благодати Божијој. Важно је да чувамо благодат коју смо незаслужено добили. Од човека зависи да ли живи благодаћу Божијом, тј. да ли живи Христом. То што имамо свете претке је велики благослов за нас, али и велика одговорност. Ако ми учинимо први корак ка светом животу, онда ће нам и Господ помоћи да заиста будемо деца Светог Саве”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светом Причешћу је приступило доста верника, који су се овом приликом сабрали у манастиру Јошаница.

После заамвоне молитве, Преосвећени Владика је пререзао славски колач у част Светих српских просветитеља.

Након свете Литургије, трудом и љубављу Високо преподобног архимандрита Евтимија, његовог братства и верног народа, уприличена је Трпеза љубави у манастирском конаку.

Милош Ћирић, јереј