ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЈАГОДИНИ И ПРЕМИЈЕРА ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ “1219.”

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЈАГОДИНИ У Јагодини су 3. септембра 2019. године, подне и вече били обојени свечарском атмосфером. Посебно су овом приликом били почашћени Школска управа за Поморавски управни округ са свим ученицима и запосленима у систему државног и приватног образовања и васпитања на територији града Јагодине. Почашћени су били духовно и просветно.

У организацији јагодинских вероучитеља и црквених општина јагодинских Његово Преосвештентво Епископ шумадијски Господин Јован посетио је Јагодину и благоизволео да одслужи молебан за почетак нове школске године – Призив Светог Духа. У атријуму Школског центра у Јагодини, окупио се велики број средњошколаца и школараца из градских школа где су са својим учитељима и наставницима учествовали у овом светом чину, предвођени својим свештеницима и вероучитељима.

Преосвећени Владика је у пригодној беседи поздравио окупљену омладину. Том приликом је рекао да нам је наука свима потребна, али да је она помоћно средство, док је главна ствар да сви изграђујемо себе у вери и међусобној љубави. У том смислу, нагласио је Преосвећени Владика: “Треба заволети све оно што је добро и племенито”, подсетивши на чувену максиму светог апостола Павла да: “Знање надима, а љубав изграђује”. Његово Преосвештенство је позвао све ученике и наставнике да буду вредни и да у школи граде темељ свог образовања и васпитања за даље школовање, али и за цео живот. Уследило је кропљење светом водом и давање благослова од стране Преосвећеног Владике свима окупљенима појединачно.

После давања изјаве Његовог Преосвештенства за медије и након послужења, центар збивања пренео се у Културни центар “Светозар Марковић”. Тамо су сви прешли да би пристуствовали премијери позоришне представе “1219.” поводом великог јубилеја наше Цркве – 8 векова од добијања самосталности. Представа је припремљена од стране бивших и садашњих ученика верске наставе у сарадњи са позоришним ансамблом и запосленима у Културном центру. Текст представе написао је вероучтељ Предраг Димитријевић, а режију је потписао свршени гимназијалац Александар Брадић из Јагодине. Позоришни комад на уметнички обојен и врло експресиван начин даје увид у историјски контекст у коме су се налазили учесници свих догађаја везаних за добијање аутокефалности Српске православне цркве 1219. године. Сви присутни су тако били у прилци да кроз овај иторијски пресек доживе то време и догађаје, и још једном кроз уметнички дојам сагледају овај велики и важан јубилеј за цео српски народ.

Благодатна част са заједничког богослужења је тако допуњена просветном чашћу за све ученике и наставнике, те је тако Јагодина достојно облежила јубилеј Српске цркве који се обележава ове године у целом свету.

вероучитељ Угљеша Урошевић