ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ГРБИЦАМА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ГРБИЦАМАДванаестог понедељка по Духовима, 2. септембра 2019. године, када наша Црква прославља светог пророка Самуила и светог свештеномученика Филипа Ираклијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије у Грбицама.

Епископу су саслуживали свештенослужитељи: протојереј-ставрофор Драган Васиљевић-парох рогојевачки, протојереј Милан Томић, протонамесник Душан Мучибабић, протонамесник Гојко Марковић, као и протођакон Иван Гашић.

Чтецирали су господа Никола Љубисављевић и Лазар Марјановић, док су за певницом појали богослови Дејан Костић, Никола Недић и Матеја Димић.

Оживљавајући древно предање светих апостола и отаца Цркве, Владика Јован је у склопу Литургије обавио чин крштења, уводећи младенца Виктора, сина надлежног пароха јереја Милана Петровића и супруге му Марије, у Цркву Христову. Кум на крштењу био је протонамесник Срђан Тешић.

Речима очинске бриге и љубави упућеним вернима, Владика Јован је богонадахнуто говорио о смислу и значају свете тајне крштења, подсећајући на значај благодати Божије која се током крштења излива на новокрштеног. “Крштење је неодвојиво од Тела и Крви Христове, јер се причешћем сједињујемо са Христом. Крштењем ми постајемо чланови Цркве, бришу се сви дотадашњи греси, али нас крштење обавезује да се променимо и узмемо активног учешћа у животу Цркве”, истакао је Епископ Јован не скривајући радост и узбуђење, истичући величину подвига и љубави благодарних родитеља о. Милана и Марије, којима је ово друго усиновљено чедо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши приступило је мноштво деце предвођене учитељицама, као и сав верни народ који се сабрао око свог Првојерарха.

Након кратког предаха и окрепљења у порти грбичке богомоље, сви присутни кренули су пут Шљивовца и Поскурица, где је Владика Јован освештао звоно за новоподигнути храм Зачећа светог Јована Крститеља, дар Павла и Гвозденије Пејић из Поскурица.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на освећењу звона у Поскурицама

Уследила је трпеза љубави уз свеопшту радост и пријатно дружење.

вероучитељ Владимир Петровић