Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МЛАДЕНОВЦУУ четвртак 8. августа 2019. године, у вечерњим часовима, са почетком у 17 часова, уочи празника Светог великомученика Пантелејмона служена је Света Tајна Јелеосвећења у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Свету Tајну Јелеосвећења служили су: протојереји Слободан Кеџић и Петар Лесковац, јереји: Ненад Марковић, Жељко Милић, Марко Јефтић, Бојан Вићовац и Божидар Васиљевић уз саслуживање ђакона Небојше Поповића.

Ово је седма година како се Света Tајна Јелеосвећења служи у младеновачком Храму. До прошле године Јелеосвећење је служено само уочи празника Светог Пантелејмона, али је због повећаног броја верних који сваке године учествују одлучено да се служи и на Велику среду. Након седмократног помазивања, сви присутни су добили освештанe јелеј и брашно којe су као благослов понели у своје домове.

Света Tајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи Светог апостола Јакова: „Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“ (Јак. 5, 14-15), као и због речи Господа Исуса Христа из Јеванђеља по Матеју упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: „Болесне исцељујте, губаве чистите…“(Мт. 10, 8). По црквеном Предању Света Tајна Јелеосвећења над болесницима обављана још од првих векова. У складу са овим и Црква Божија у Младеновцу се сабрала да би саборно светотајински измолила помоћ од Дародавца свега доброга, онима којима је исцељење потребно. Светој тајни присуствовало више стотина верника из Младеновца.

јереј Марко Јефтић