Свети Пророк Илија –Слава Грбичке Цркве

 Image

 У суботу 2. августа на дан Светог пророка Илије Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у селу Грбице надомак   Крагујевца доносећи свој Архијерејски благослов житељима овог питомог и топлог Шумадијског села, у чијем  средишту се налази велелепни храм посвећен овом великом и славном пророку.   Сазидан на изузетном месту овај храм својом лепотом и једноставноћу никог не оставља равнодушним помало нас враћа у она стара времена Цркве када се сједињење са Богом осећало кроз мир и радост , кроз личну заједницу народа Божијег сабраног око свог Епископа на Светој литургији.

Сви који су дошли тог дана могли су да чују речи духовне поуке . Владика је подсетио на живот Светог Илије, на његове речи посведочене вером у Господа Исуса Христа. Његово истинско пророшто, а не лажно,  помогло је људима да свој живот усмере ка Христу . Владика је упозорио да поготово  данас имамо много лажних ревнитеља , лажних пророка који вешто и скривено користе Цркву Божију за подмиривање својих ниских потреба често узимајући себи за право да се лажно у име Цркве представе народу као прави и истинити пророци, којима је Црква поверена на чување. Тих и таквих пророка морамо се пазити вечно следујући за правим пророком Христовим  Светим Илијом.

Беседа

У наставку је одржан пригодан културно уметнички програм у којем су мештани села Грбица и околних села песмом и игром подсетили на  праве вредности изникле из српског народа и српске традиције . Домаћин колачар био је господин Предраг Марковић из Доњих Грбица са својом породицом. Озидане су капија и чесма захваљјући мештанима села Грбица и предузећу за путеве Крагујевац.