Одштампајте ову страницу

ЦРКВЕНА СЛАВА У ДЕСИМИРОВЦУ

ЦРКВЕНА СЛАВА У ДЕСИМИРОВЦУ

Доласком Епископа у јутарњим сатима 20. јула 2019. године, започета је предивна свечаност о црквеној слави Свете великомученице Недеље у Десимировцу.

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење архијерејског намесника опленачког протојереја - ставрофора Миладина Михаиловића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Животе Марковића, протојереја Милана Томића и ђакона Уроша Костића.

Лепоту богослужења употпунили су чланови певачког друштва “Србски православни појци”, као и мноштво верног народа и деце која су побожно у дивном реду и поретку учествовала у светој служби.

После прочитаног Јеванђеља, верном народу обратио се прота Рајко који је бираним речима дивно истакао живот свете великомученице Недеље, као и то да је за сваког од нас од великог значаја да схватимо важност дана Свете Недеље и њеног житија.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, Архијерејског намесника крагујевачког и професора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу

На Литургији се причестио велики број деце која су живо учествовала у светој служби.

У част заштитнице овога села у години када се обележава 80 година од освећења овога храма, мештани су предвођени својим свештеником, а благословом нашег Епископа Јована, урадили подно грејање у храму и исти украсили новом керамиком као и иконом свете Недеље која се налази изнад улазних врата храма, а коју је после освећења славског колача наш Епископ Јован такође освештао. Колачар за ову годину је г. Владимир Миловановић који је одликован Архијерејском захвалницом, као и домаћини Милинко Милојковић, Зорица Милојевић, Лелица Ђурић, Милан Симић, Милоје Смиљковић, као и Катарина Мировић, уредница емисије “Шумадијски праг”, због изузетне сарадње са нашим храмом и мештанима приликом снимања емисија о обичајима крсних слава и Бадњег дана у предивној Шумадији.

Након свете Литургије, културно-уметнички програм извела су деца предвођена професорима из Груже. Након тога приређен је ручак у сали црквене општине десимировачке уз помоћ чланица удружења “Коло српских сестара” из Десимировца. У току ручка у част свете Недеље отпевала је блок изворних песама наша млада парохијанка Катарина Богдановић из Церовца, иначе победница на Шумадијском такмичењу изворних песама, праћена нашим музичким професорима из средњих школа крагујевачких.

На крају ручка, Епископу се захвалио надлежни парох јер нас је Првојерарх удостојио својом посетом на овај велики дан. Уједно се захвалио и удружењу добровољних давалаца крви при храму Свете Недеље, који су уочи славе организовали акцију добровољног давања крви у сарадњи са Клиничким центром из Крагујевца. Сви гости су видно одушевљени заблагодарили светој Недељи на сваком њеном добру до дана јубилеја 80 година од освећења овога храма.

протојереј Дејан Петровић, парох десимировачки