ПОКОЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЦО СТАНОВЉАНСКЕ

ПОКОЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЦО СТАНОВЉАНСКЕ На празник Рођења светог Јована Крститеља, верници из Станова, заједно са протојерејом Сретком Петковићем и ђаконом Недељком Дикићем, присуствовали су светој архијерејској Литургији, коју је служио Епископ врањски Г. Пахомије.

Отац Сретко је саслуживао на Литургији, а већина верника се причестила.

Након Литургије, Епископ врањски Г. Пахомије нас је срдачно примио и позвао на ручак сав народ.

После окрепљења и целивања моштију светог Прохора Пчињског и осталих моштију светих новомученика, кренули смо у манастир Светог првомученика и архиђакона Стефана. Игуманија са сестринством нас је дочекала и упознала са историјатом манастира, а у разговору смо сазнали да служе по Светогорском типику. Иначе, монахиње се између осталог баве и производњом лековитих мелема и издаваштвом.

После послужења смо пошли у Саборни храм у Врању. Након целивања и обиласка храма, посетили смо кућу светог Јустина Ћелијског и Врањског. Кућу светог Јустина срушили су комунисти а Епархија врањска је саградила по слици како је изгледала пре. У кући смо видели одежде светог Јустина, фотографије, мантије. Испред куће је саграђена мала капела посвећена светом Јустину Ћелијском и светом Јустину Философу. После смо посетили храм Светог Николаја Мирликијског и целивали његове мошти. У храму има доста моштију светих, од којих је упечатљива лобања детета пострадалог у рату у Хрватској. Око 18 сати смо пошли у Крагујевац. Верници су изразили жељу да опет што скорије поновимо исто. Дај Боже, нека тако буде!

Недељко Дикић, ђакон