Одштампајте ову страницу

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА На дан кад се наша Црква молитвено сећа светог кнеза Лазара и са њим пострадалих војника од Косова па до данашњих дана, верни народ парохије шумаричке се сабрао у храм Светог великомученика Георгија да прослави овај велики дан. Иако прва асоцијација Видовдана јесте Косовски бој, страдање светог кнеза са својом војском и задобијање Вишњег Јерусалима, у тај дан се сећамо свих пострадалих Срба војника, жена и деце у свим ратовима од Косова па на даље до данашњих дана. Те је у светлу тога непосредно пред почетак сабрања одслужен молебан за страдали народ на Косову и Метохији, који је проузносио протонамесник Срђан П. Тешић, а коме су придодате молитве светом кнезу. По одслуженом молебану, присутни народ је помазан уљем из кандила над моштима овог дичног владара.

Поред бројног народа који се сјатио под окриље свог храма да својим присуством увелича овај догађај, својим присуством су употпуниле и сестре манастира Враћевшнице и сестре манастира Дивостина на челу са својом игуманијом Анастасијом, чиме су нам учиниле велику радост. Поред монаштва, свечаност је својим присуством увеличало и бројно свештенство.

Програм је отпочео интонирањем химне Републике Србије од стране хора домаћина “Свети ђакон Авакум”, који је свеусрдним залагањем своје протинице Милице Тешић припремио програм ове вечери. Својим умилним гласовима деца овог хора су нас подсетила страдалног периода и дешавања Косовског боја, али и каснијих времена и будућег збивања. Овај хор нарочиту захвалност дугује младом гитаристи Јовану Ковачевићу и хармоникашу Николи Ђусићу који су својим несебичним залагањем својим инструментима испратили наш хор.

Видовданско вече у нашој Богом чуваној парохији се сада већ традиционално одржава, а овога пута нисмо били сами. Програм су својим учешћем увеличали чланови дечијег хора “Свети Симеон Мироточиви” при Саборном храму предвођени диригентом професорком Маријом Радојевић и чланови културног центра “Раскршће” под вођством професорке Иване Иванковић, који су говорили текстове Матије Бећковића и светог владике Николаја.

А да молитве нашег владике бивају са нама и да се духовни виноград усавршава и узраста његовим молитвеним заступањем, а силом и дејством Надсуштаствене Тројице говори овај скуп који из године у годину узраста и шири своје гране. Тако је овога пута наступио изданак нашег виногорја, млади песник Александар Јанићијевић који је за ову прилику говорио песму “Божури”.

На самом крају програма наступили су чланови културно-уметничког друштва “Смиље”, који су увеличали програм и својим присуством оплеменили амбијент обојен сутоном. У народним ношњама и опанцима на голој трави, везли су својим спретним ножицама, и неодољиво подсећали на негдашње догађаје, традиционална окупљања и суштину националног.

По завршеном програму окупљенима се обратио служашчиј храма протонамесник Срђан П. Тешић поздрављајући и подсећајући на важност догађаја, на важност присећања и чувања од заборава жртве и дела Светог кнеза Лазара, живота у Христу и са Христом, невезивања за материјално и пролазно већ везујући срце своје само за небеско и непролазно!

Стархиња Вуксановић,апсолвент права