ПРОФЕСОР ДР ЗОРАН КРСТИЋ И ПРОТОНАМЕСНИК ДРАГАН ПОПОВИЋ ОДРЖАЛИ ПРЕДАВАЊЕ У ТОПОЛИ

ПРОФЕСОР ДР ЗОРАН КРСТИЋ И ПРОТОНАМЕСНИК ДРАГАН ПОПОВИЋ ОДРЖАЛИ ПРЕДАВАЊЕ У ТОПОЛИУ петак, 21. јуна 2019. године, у парохијској сали Карађорђеве цркве у Тополи, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, а у организацији ЦО тополске организовано је предавање на тему “Биоетичка проблематика у односу на свршетак човековог живота – еутаназија и трансплантација органа”. У првом делу предавања о еутаназији је говорио редовни професор Православног богословског факултета у Београду и ректор крагујевачке богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. О трансплантацији органа у другом делу предавања говорио је протонамесник Драган Поповић.

На самом почетку предавања уважене предаваче и све присутне поздравио је протонамесник Остоја Пешић рекавши да ће бити речи о врло озбиљним и актуелним темама. Да је тема заиста важна и актуелна сведочи велики број присутних на предавању, који су са пажњом и интересовањем слушали излагања предавача.

Отац Зоран Крстић врло детаљно и свестрано је објаснио сам појам еутаназије, вишезначност тумачења овог појма кроз историју, али и сагледао проблем еутаназије кроз правно, социолошко, културолошко и теолошко гледиште. Широко сагледавши овај проблем, објаснивши где се данас друштво налази, како се креће друштвена свест и какав је однос према смрти био некада, а какав је сада, прота Зоран је понудио и могуће решење за сагледавање ове врло тешке проблематике.

О томе зашто је трансплантација органа толико актуелна данас, колико заиста о њој знамо, а које чињенице су јавности мање познате и теже доступне, говорио је свештеник Драган Поповић. Отац Драган је својим студиозним истраживањем и врло озбиљним приступом теми показао да се њој једино тако и може прићи. Трансплантација органа је питање које се тиче свих нас и зато је потребно да га пажљиво сагледамо, а да при том имамо на уму који је циљ хришћанског живота.

На крају предавања, присутни су имали прилику да поставе питања предавачима и тиме је кроз дискусију настављен разговор на дате теме.

Стеван Илић, ђакон