ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПАРОХИЈЕ ПРЕВЕШКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПАРОХИЈЕ ПРЕВЕШКЕУ среду, 19 јуна, када наша Света Црква молитвено прославља и празнује Преподобног Висариона, верници превешке парохије су кренули у обилазак Светиња шумадијског краја.

Верници су присуствовали литургијском сабрању у храму Светог Кнеза Лазара у Крагујевцу, где је радост литургијског сабрања употпуњена трпезом љубави, која је уприличило братство храма са својим старешином протојерејем-ставрофором Милованом Антонијевићем.

Следећа Светиња коју смо посетили, била је манастир Дивостин, који је посвећен Благовестима. Ту нас је дочекала настојатељица манастира игуманија Анастасија, која нам је укратко изложила историјат манастира. Окрепљени послужењем и напојени са извора Свете воде, верници су кренули у не толико удаљен манастир Драчу.

У манастиру Драчи, који је посвећен преносу моштију Светог Николаја Мирликиског, нас је дочекала игуманија Јелена, која је изложила живописну историју ове Светиње. После кратког предаха и послужења кренули смо даље у манастир Благовештење Рудничко.

Руднички манастир посвећен Благовестима Пресвете Богородице, о коме нам је причао јеромонах Мардарије, после чега је настојатељица манастира игуманија Салафаила поздравила присутне и поделила, како је то и сама рекла, душекорисне текстове за читање.

Следећи манастир који смо посетили био је манастир посвећен Светом Архангелу Гаврила, манастир Вољавча. Овде нас је дочекала настојатељица манастира монахиња Евгенија, која нас је упознала како са духовним тако и са историјским значајем манастира. Овде смо имали прилике да видимо како Карађорђеву собу, тако и место где је одржана прва седница Правитељствујушчег совјета, прве владе 1805. године. Поклоници су овде направили дужи предах како би се укрепили и ручком који је уприличен трудом игуманије манастира Каленића Нектарије и настојатељице Евгеније.

Последња Светиња коју смо овом приликом посетили, била је манастир Враћешница, који је посвећен Светом Ђорђу. Ту нас је дочекала игуманија Ксенија, после чега нас је странопримац манастира, упознала са духовним и историјским значајем овог светионика за наш народ.

Духовно напојени, верници су у сумрак стигли пред капију манастира Каланића, одакле је отпочео овај пут поклоњења.

Треба поменути да је у организацију и извођењу овог поклоничког путовања учествовала и Игуманије Нектарија, настојатељица манастира Каленића.

Александар Јаћимовић, јереј