Одштампајте ову страницу

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа Духовски понедељак, 17. јуна 2019. године, Стара Милошева црква је прославила своју храмовну славу светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован. Владики Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Рашко Стјепановић, јереј Владан Костадиновић, протођакон Иван Гашић, протођакон Небојша Јаковљевић, ђакон Александар Ђорђевић, ђакон Урош Костић и протођакон Мирослав Василијевић. Чтецирали су г. Марко Нешић, Илија Арсенијевић и Никола Љубисављевић.

Својим појањем Литургију је улепшао хор “Успење Пресвете Богородице”.

Литургији су присуствовали представници Скупштине града Крагујевца на челу са председником г. Мирославом Петрашиновићем, затим начелница шумадијског округа г-ђа Биљана Илић - Стошић, председник скупштинског Одбора за просвету и културу г. Миљан Бјелетић, директор Агенције за стамбено планирање г. Јован Рвовић, представници МУП-а Јасмина Рајковић и г. Радивоје Дашић, те представници Војске Србије.

По благослову Његовог Преосвештенства, верном народу се обратио јереј Владан Костадиновић између осталог рекавши: “У библијској причи о стварању света, одговарајући на Божија питања, Адам изражава став да је Бог погрешио, а не он. Ово ствара мржњу и рат. Све што је Бог добро створио, постаје место мржње и човекове патње. Међутим, љубав се Божија не може укинути, те он шаље пророке до испуњења времена, када се рађа Онај који је у вечности у Оцу, узевши на себе сву нашу природу и сва наша ограничења са циљем да нас врати Њему – Богу и Оцу. Дом Господњи је Црква. Она је наша Мајка, а Бог је наш Отац. Зато својим силаском на апостоле, Дух Свети их чини ловцима Васељене, корифејима љубави, познавши Бога дају светлост другима, својим наследницима, да је и ми у Цркви Божијој, рођеној на данашњи дан, примимо”.

Славски колач је преломљен под Записом, а верни народ је заједно са својим Владиком наставио прослављање Духова – славе Старе Милошеве цркве у Крагујевцу.

протођакон Мирослав Василијевић