Одштампајте ову страницу

СЛАВА МЛАДЕНОВАЧКЕ ВАРОШИ

СЛАВА МЛАДЕНОВАЧКЕ ВАРОШИПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду. Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића.

Литургији је присуствовао многобројни благочестиви народ, који је приступио Чаши. Поводом младеновачке литије штампан је и седамнаести број билтена “Благовесник”, који уређује братство Светуспенског храма.

С обзиром на то да је овај празник слава Младеновца, након евхаристијског сабрања, мноштво грађана на челу са свештенством младеновачким и председником ГО Младеновац господином Владаном Глишићем је кренуло у литију. У литији су учестовали и чланови КУД-а “Војвода Јанко Катић 1896” из Младеновца. Литија се кретала од младеновачке Цркве, централним градским улицама, до зграде Градске општине. Ту су узнете молитве за град и његове становнике, а потом се кренуло до записа у старом градском језгру. Након тога литија се вратила пред храм Успења Пресвете Богородице.

После литије преломљен је славски колач овогодишњег домаћина славе госпође Марине Јањушевић, а домаћин наредне године ће бити господин Горан Спасојевић. Након тога изведен је пригодан програм у којем су најмлађи чланови КУД-а “Војвода Јанко Катић 1896” извели сплет игара из Србије. Певачка група поменутог КУД-а отпевала је неколико пригодних песама. Трудом и љубављу овогодишњег домаћина, братства младеновачког Храма, као и верног народа трпеза за све присутне је приређена у порти, где су се сви присутни окрепили.

јереј Марко Јефтић