Одштампајте ову страницу

ПРОМОЦИЈА КЊИГА ИЗ ЕДИЦИЈЕ “АГАПЕ” У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОМОЦИЈА КЊИГА ИЗ ЕДИЦИЈЕ “АГАПЕ” У АРАНЂЕЛОВЦУУ четвртак, 13. јуна 2019. године, у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у сарадњи Архијерејског намесништва орашачког и Народне библиотеке “Свети Сава” у Аранђеловцу, у години прославе великих јубилеја, 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, 150 година од отварања првог читалишта у Аранђеловцу као и 160 година постојања града Аранђеловца организовано је представљање књига из едиције “Агапе” које говоре о великанима српске културе, науке и духовности са гостима Александром Гајшеком и Александром Нинковић Ташић.

Ове вечери су представљене књиге издавачке куће Агапе, наставак истименог серијала “Агапе 4” аутора Алексндра Гајшека, са дванаест прича по личном избору академика Владете Јеротића, аутобиографије Николе Тесле и Михаила Пупина и књига о одрастању чувених научника “Звевдобројци” Александре Нинковић Ташић, која је овом приликом говорила и о свом другом наслову “Звонари слободе: Владика Николај и Михаило Пупин” насталом у коауторству са Браниславом Станковићем.

У програму су учествовали Александар Гајшек, новинар и уредник издавачке куће и емисије “Агапе” и Александра Нинковић Тешић, филолог и председник Образовно-истраживачког друштва “Михаило Пупин”.

“Агапе 4” је по речима Александра Гајшека заправо зборник од 12 прича професора Владете Јеротића, у којима је записано једанаест прича по избору професора Јеротића, а дванаеста прича је заправо аутобиографија Владете Јеротића. У свом излагању је изнео најинтересантније делове из ове књиге и живота професора. Професор је волео да каже : “У свакоме од нас чучи мали или велики човек у којег треба да верујемо да он нешто вреди, јер је то дар од Бога који нас повезује са другима.” Када је прочитао књигу “Quo vadis?” изговорио је следеће: “Нисам знао шта да радим са собом, знао сам само да треба да одем у Цркву.” Тада када је отишао било је вечерње, пао је на колена и плакао. Од тог тренутка видео је да ту постоји нешто више од само традиције коју су поштовали његови родитељи. Велики просветитељски занос и ауторитет који није наметнут и који не представља злоупотребу су били Патријарх Павле и Владета Јеротић, по речима г-дина Гајшека. За Агапе је поред Владете Јеротића велики допринос дао и митрополит Порфирије Перић.

Г-ђа Александра је потом започела своје излагање речима о светосављу, Николи Тесли и његовим делима које не можемо пронаћи на српском језику, али су свакако сачувана на енглеском. То су речи које говоре о Богу, речи које је он научио уз свога оца који је био свештеник. Делове о Цркви, Богу и Светом Сави су уредници из свих дела и Михаила Пупина склонили и то су делови који се не налазе у њиховим издањима. Поред овога изнела је још мноштво интересантних, склоњених и занемариваних чињеница које су везане за ове наше великане. У књизи “Звонари слободе” налазе се чланци о двојици српских великана, Владици Николају и Михаилу Пупину, који су вишеструко задужили српски народ. Књига говори о томе како су ширили сваку и част Србије у тешким тренуцима када је судбина читавог народа зависила од труда изузетних појединаца.

Након представљања књига, окупљени су са уживањем постављали питања и износили своја мишљења о књигама и тиме употпунили ово вече и затворили је на најлепши могући начин.