КОРЕЛАЦИЈСКИ ШКОЛСКИ ЧАС У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

КОРЕЛАЦИЈСКИ ШКОЛСКИ ЧАС У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУченици крагујевачке Прве техничке школе традиционално иду у цркву у оквиру наставе веронауке. Св. Евхаристији присуствувују углавном у већим групама, предвођени вероучитељима, најчешће у храму Св. Димитрија у крагујевачком насељу Сушица.

Међутим, у среду 12. јуна 2019. године, када наша света Црква молитвено прославља преподобног Исакија Далматског, ђаци су присуствовали корелативном часу веронауке и грађевинских конструкција. Предметни наставници – дипл. инг. архитектуре Зорица Беловуковић и вероучитељ Горан Лазаревић су, свако у свом домену, ученицима другог разреда грађевинског смера (који се спремају да постану архитектонски техничари и грађевински техничари за нискоградњу), одржали предавање са идејом да им визуално и практично покажу знања која су се теоријски изучавала на редовној настави. Ђаци су могли да се из прве руке упознају како са архитектонском структуром и историјом овог православног храма, тако и са теолошким тумачењима делова и целина једне православне цркве.

Након четрдесетоминутног разгледања храма и излагања наставника, уследила су ученичка питања. Стекао се утисак да је овакав вид наставе напреднији у односу на класичне школске часове, јер су млади грађевинци могли да усвоје знања брже и лакше – па се тзв. амбијентална настава у педагогији третира као техника рада на часу која се препоручује као ,,пример добре праксе” у оквиру активне наставе.

вероучитељ Горан Лазаревић