СА ПРОМОЦИЈЕ ЧАСОПИСА “РАСТКО” ОДРЖАНОЈ У ОШ “17. ОКТОБАР” У ЈАГОДИНИ

У име ОШ “17. октобар” и целе наше редакције поздрављам све госте, наставнике и ученике!

Добродошли на промоцију 23. броја часописа “РАСТКО”!

Уверени смо да ће часопис “РАСТКО” у новом руху, неким новим и старим рубрикама и занимљивим темама заинтересовати сваког читаоца.

Нови ЛОГО часописа осмислила је ученица Дуња Ковачњвић из одељења III4, на конкурсу ученика трећег и четвртог разреда наше школе.

Кроз интервју са магистром Дејаном Танићем, директором Историјског архива у Јагодини, открићете све о оснивању Српске Архиепископије, њеној важности за идентитет српског народа и духу светосавља који негујемо већ осам векова.

Чувајући оне праве, духовне вредности, не одустајући од своје вере и традиције, Срби и у најтежим временима нису заборављали свог највећег светитеља и просветитеља. Како су празновали Савиндан у избеглиштву, на Крфу, 1917. Године, открива нам текст учитеља Владимира Мићовића.

О идеји и историјату изградње храма Светог Саве на Врачару, приповеда нам историчар јагодински, наш наставник, Нинослав Станојловић, а учитељ Владимир Мићовић говори о задужбинарском деловању Немањића и значајној светињи у Јерусалиму, Манастиру Светих архангела Михајла и Гаврила, задужбина Краља Милутина.

Оно у чему ћете, засигурно, највише уживати су креативност и даровитост ученика наше школе које су уткане у њихова мала ликовна, поетска и прозна ремек-дела.

Кроз интересантне интервјуе боље ћете упознати нашу наставницу биологије, Винку Станковић, нашу секретарицу, Милену Келер и нашу теткицу, Радицу Лачковић.

Библиотекарка Народне библиотеке у Јагодини, Јасмина Живановић, објашњава зашто је читање важно, колико и шта деца воле да читају и какав је њихов однос према књизи.

Свако од вас зна бар понеки стих Десанке Максимовић, а све што нисте знали о нашој омиљеној песникињи, сазнаћете из текста који смо јој посветили.

Уживајте у стиховима песме “Балканац”.

Наш језик и писмо су део нашег идентитета.

Открићете и зашто је ћирилично писмо важно за српски народ и шта су познати рекли о њој.

Имаћете прилику да више сазнате о неким старим занимљивим предметима који су део сталне поставке “Завичајног музеја – Јагодина”.

Колико је спорт важан за младе и колико развија тело и дух и да се уз труд, јасно постављен циљ и веру у себе остварују и највећи снови, објашњава најбоља, а наша - златна одбојкашица, Јагодинка, Стефана Вељковић.

А док се од срца смејете бисерима ученика и наставника, пробајте да по нашем рецепту направите Светосавске переце, или чоколадни колач, да сва чула уживају!

Оно што обећавамо је да вас у наредном, 24. броју чека још више пријатних изненађења.

(Часопис Растко излази с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и одобрењем директора школе Биљане Милановић...)

Хвала вам на пажњи! Уживајте уз часопис “РАСТКО”!

23. БРОЈ ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

Новинарска секција ОШ “17. октобар” Јагодина