Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу Самарјанке 26. маја 2019. године, када наша Света Црква прославља Свету мученицу Гликерију, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на прво овогодишње поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Шумадијске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 58-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима ка манастиру Каленић. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм посвећен Ваведењу Пресвете Богородице окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом.

Након одслужене Св. Литургије и упознавања са историјатом манастира верници су постили манастирску ризницу а потом љубављу сестринства за све поклонике приређено је послужење. После кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Прерадовац, где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње као и са великом жртвом коју је кроз историју овај манастир преживео, а сада, захваљујући пожртвовању игуманије Текле, манастир доживљава и грађевински и духовни процват.

У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у манастир Денковац. Уласком у ову светињу пред нама се указао велелепни храм посвећен Успењу Пресвете Богородице у којем смо се упознали са настанком ове светиње. После краћег предаха и послужења, у поподневним часовима, преко Крагујевца, пут је настављен ка манастиру Дивостин, у којем смо се краће задржали, а потом пут смо наставили у манастир Драчу, где смо се трудом мати Јелене упознали са настанком ове дивне светиње.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу, коју смо доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић