Одштампајте ову страницу

ПРЕДАВАЊЕ ПОД НАЗИВОМ: “ОД СВЕТОГ САВЕ ДО ПАТРИЈАРХА ПАВЛА” ИСТОРИЧАРА ДЕЈАНА РИСТИЋА

ПРЕДАВАЊЕ ПОД НАЗИВОМ: “ОД СВЕТОГ САВЕ ДО ПАТРИЈАРХА ПАВЛА” ИСТОРИЧАРА ДЕЈАНА РИСТИЋАНа празник Светог Ћирила и Методија, у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у сарадњи Архијерејског намесништва орашачког и Народне библиотеке “Свети Сава” у Аранђеловцу, у години прославе великих јубилеја, 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, 150 година од отварања првог читалишта у Аранђеловцу као и 160 година постојања града Аранђеловца и десетогодишњицу од упокојења блаженопочившег патријарха Павла, одржано је предавање на тему “Од Светог Саве до патријарха Павла – осамсто година аутокефалије и осам векова непрекинуте молитве” историчара Дејана Ристића.

У периоду од осам векова на челу Српске Православне Цркве налазили су се славни архиепископи и патријарси који су својим радом и делом обележили историју Српске Цркве, државе, националне културе, уметности, науке и просвете. Као циљ овога предавања треба издвојити напор да се истакне заслуга и труд свакога од њих, почев од Светога Саве, па све до патријарха Павла, али и да се подсетимо оних црквених великостојника који су неправедно заборављени.

Господин Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интергалне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао је дужност управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије. Бави се дипломатском историјом, Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања. Аутор је великог броја научних радова и књига, међу којима се посебно издваја “Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941.” Био је учесник разних међународних стручних и научних скупова одржаних у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда: “Печата Матице српске”, Спомен медаље министарства одбране, “Златне значке КПЗ Србије”, Повеље захвалности Филолошког факултета у Београду, плакете Факултета музичке уметности у Београду, признања Народног музеја Србије, музеја науке и технике, НЦ “Одбрана” министарства одбране за најбољег сарадника и многих других.

Господин Дејан Ристић је од овога предавања успео да уради оно што многима не полази за руком, а то је да једно тако дуго раздобље од осам векова, уклопи у предавање које ни једног момента није било пуко навођење историских чињеница, већ је успевао да у сваком моменту задрзи нашу пуну пажњу. Оно шта је веома често понављао јесте то да му је пре свега циљ да нас подсети на дело и рад наших архиепископа и патријараха, али и да извуче из заборава оне који су иако веома заслужни ипак неправедно заборављани и занемаривани. Своје предавање је започео наравно са Светим Савом, али нас је подсетио да не заборавимо то да у историји наше Православне Цркве чак пет архиепископа је носило име Сава и да посебно обратимо пажњу на то о ком се од њих говори. Изнео је и своје мишљење о питању да ли је наша црква државотворна или је наша држава црквенотворна, разне интересантне чињенице о фрескама, тонзури, Јелени Анжујском и њеном пореклу и грешкама до којих је дошло услед разних преписа и превода историјских књига, проблему око историјских чињеница о Синан-паши и многим другом чињеницама које су код окупљених изазвале велико интересовање. Систематично је говорио о Светом Сави првом, Светом Арсенију Срмцу, Св. Данилу другом, патријарсима у периоду од 1346-1463, Светом Макарију првом, цркви за време Турског ропства, али и о савремним патријарсима, Гаврилу, Герману, а на послетку и о патријарху Павлу. Свакога од архиепископа и патријараха је поменуо и изнео интересантне чињенице, мање или више познате свима нама, али није ни изоставио оне који се толико често заборављају. Колико је интересовање било за ову тему говори и то да је наш предавач после предавања, више од сат времена одговарао на питања и коментарисао констатације окупљених на овом предавању, а није му било тешко ни да по неколико пута објасни оно шта нам није било најјасније. Сви окупљени на овом предавању су салу парохијског дома напустили посебно задовољни предавањем, али су и били како је наш предавач рекао “заголицани да се сами упусте у проучавање историјских чињеница и околности везаних за ову тему”.

јереј Немања Искић