Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ДОСТОЈАНСТВО ЈЕ ВЕРОВАТИ У БОГА”

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ДОСТОЈАНСТВО ЈЕ ВЕРОВАТИ У БОГА”У суботу четврту по Пасхи, 25. маја 2019. године, када наша света Црква молитвено прославља светог Епифанија и светога Германа цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у селу Секуричу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Огњен Гребић и протођакон Иван Гашић.

За певницом су појали Србски православни појци из Београда. Храм је био испуњен великим бројем верног народа који је дошао да заједно са својим Епископом узнесе молитве Васкрсломе Христу.

Након прочитане перикопе из Светог Јеванђеља, Владика се свима присутнима обратио речима: „Да није било Васкрсења све би нам било узалудно, и наша вера и наша молитва и наша нада и наш подвиг и наш пут; све би нам било узалудно. Апостол Павле каже: “Ако Христос не устаде, узалуд је проповед наша, узалуде је вера ваша”. Васкрсење је срж и суштина хришћанске вере...

У самовољности нема спасења, у саможивости нема спасења. Ми кад прослављамо Васкрсење Христово клањамо се живоме Богу, али се у исто време клањамо и управо нашем васкрсењу, и људском достојанству. Достојанство је веровати у Бога. Веровати значи бити за онога у кога верујемо.

Вера значи претварање у дела. Ако нема у нашим делима вере која проистиче из вере по Богу и вере у Бога која проистиче у вере и поверење у човека, ако нема те вере коју ја претварам у дела, ништа од нашег труда, ма какав тај труд био, нема користи. Човек, ако нема љубави према Богу, нема ни љубави према човеку.

Истина је једино у Богу. Бог је послао нас хришћане у овај свет да сведочимо Истину, да сведочимо Бога. Заповест данашњег Јеванђеља је где Христос каже својим ученицима Ви сте светлост свету. Сваки крштени хришћанин је апостол у маломе. А апостолство је послање да сведоче Истину. Бог шаље нас хришћане да светлимо овоме свету који у злу лежи. Човек, или светли светлошћу Христовом, јеванђелском или тамом. У човеку је, или светлост или тама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Човек када пада не пада сам него повлачи за собом и оне око себе. Исто тако, човек када се поправља, он се не подиже сам, подиже и оне који су око њега”.

На крају светог богослужења, Владика је одликовао архијерејском граматом признања удружење грађана “Левачка пасуљијада”.

У парохијском дому уприличена је трпеза љубави коју је за све присутне припремио парох Душко Жујевић заједно са својим парохијанима.

Александар Цветковић, вероучитељ