Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ недељу мироносица, 12. маја 2019. године, када наша Света Црква прославља и слави Светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету тајну јелеосвећења и свету архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички и вршилац дужности архијерејског намесника левачког протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протојереј Александар Гајић, протојереј Владимир Тошић, протонамесник Душко Жујевић, протонамесник Срђан Кандић, јереј Слободан Савковић, јереј Милош Ћирић и протођакон Иван Гашић.

Молитвено сабрање су својим слаткопојем испратили чланови певачког друшва “Србски православни појци”. Ове године је обележен својеврсни јубилеј, педесет година како је 1969. године установљења пракса свете тајне јелеосвећења на дан Светог Василија Острошког у манастиру Каленићу. Као и претходних година и ове године је велики број верника присуствовао и узео активно учешће у овим светим тајнама.

У духовној поуци Преосвећени је присутнима говорио колико је битно да се загледамо у себе. Колико је битно самоосуђивање, а не осуђивање других. У наставку је Преосвећени говорио да је Господ својим Васкрсењем отворио врата односа са Богом која је Адам затворио. “Адам је својим грехом затворио врата раја, и плакао је горко када је постао свестан да је лишен заједнице са Богом, али га Бог није оставио већ је Христовим васкрсењем отворио врата раја. Бог је отворио врата раја и затворио врата пакла, али ако ми својим делима затворимо врата раја онда отварамо она друга врата. На нама је да изаберемо која ћемо врата отворити”, рекао је Епископ Јован.

Осврнувши се на недељу која је посвећена мироносицама, Преосвећени је додао да се Господ јавио прво мироносицама, баш зато што нису имале страха у себи, као апостоли. “Мироносице су отишле да траже Господа без страха и зато су баш оне биле удостојене да се васкрсли Христос баш њима прво јави. Господ је својим уплашеним ученицима прво рекао “мир вам”, јер шта је уплашеном потребније дати него мир. Зато се и данас на Светој Литургији много пута чују речи “мир вам”. Данас је мир потребнији него икада, јер се немир увукао у породицу, у све поре. Али да бисмо дали другима мир прво морамо имати мира у себи”, поучио је Владика присутне вернике.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Као и мироносице и Свети Василије Острошки је сведок Христовог васкрсења, јер је и он веровао да је Господ васкрсао. Онај који истински верује, више верује оном у кога верује, него ли самом себи. На самом крају Преосвећени је позвао све да се помоле светом Василију Острошком и Богу, јер Бог хоће само ревносне, Бог хоће оне који се моле, Бог хоће оне који се труде.

По заамвоној молитви пресечен је славски колач, подељено је освећено уље и брашно, а након послужења за све присутне уследила је трпеза љубави коју је својим залагањем и љубављу приредило сестринство манастира са настојатељицом игуманијом Нектаријом монахињом.

Александар Јаћимовић, јереј