Одштампајте ову страницу

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ОПАРИЋУ

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ОПАРИЋУНа дан када се наша Света Православна Црква молитвено сећа установљења Свете Евхаристије – Велики Четвртак, у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Опарићу окупио се велики број верника, међу којима највише деце. Свету Литургију служио је Бојан Стојадиновић, јереј. Светој Чаши приступио је велики број деце. Након Литургије у црквеној сали организована је радионица фарбања васкршњих јаја за све ученике Основне школе у Опарићу, која су наредних дана била изложена за све који су хтели да виде и оцене труд малишана.

Велики и страсни петак, како доликује хришћанима, у тишини и молитви проведен је и у Опарићу. У храму Свете Преподобномученице Параскеве у јутарњим часовима служени су Царски Часови на које се окупио велики број верника. Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице служено је у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у поподневним часовима. Верни народ је целивао плаштаницу уз умилно појање дечијих гласова црквеног хора при храму Светог цара Константина и царице Јелене.

Васкршње јутрење и Света Литургија у Опарићу служени су у раним јутарњим часовима где се окупио велики број верника. Након причешћа верних, међу којима велики број деце, и читања васкршње посланице, уприличен је за све окупљене концерт дечијег црквеног хора. По завршетку њиховог радосног појања додељени су васкршњи пакетићи члановима хора од стране хоровође, попадије из Опарића, као награда за залагање и труд у богослужењима од тренутка оснивања хора. Након тога, награђен је и труд малишана учесника радионице фарбања јаја.

Награде за фарбање Васкршњих јаја добили су:

  • Од 1. до 4. разреда: Павле Симић (2.разред), Андреја Брашић (4.разред), Јелена Илић (4.разред), Хелена Савић (2.разред), Матеј Стевановић (4.разред).
  • Од 5. од 8. разреда Кристина Тасковић (8.разред), Слађан Ђусић (5.разред), Невена Јеремић (8.разред), Тијана Брашић (7.разред), Милица Пешић (7.разред).

И за крај, излазак испред храма, и оно што је изазвало највише осмеха код деце – такмичење у куцању јајима, где је награђено најјаче васкршње јаје. Момак најсрећнији овог радосног Васкршњег јутра са најјачим јајетом је био Павле Симић ученик 2. разреда. Уследило је кратко послужење у црквеној порти. На свим богослужењима активно учешће својим дечијим и умилним гласовима имали су чланови дечијег црквеног хора при храму Светог цара Константина и царице Јелене.