Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МЛАДЕНОВЦУНа Велику среду, 24. априла 2019. године, у вечерњим часовима са почетком у 17 часова, служена је Света Tајна Јелеосвећења у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Свету Tајну Јелеосвећења служили су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић, протонамесник Ратко Аврамовић, јереји: Живан Жујовић, Ненад Марковић, Марко Јефтић и Михаило Аврамовић, уз саслуживање ђакона Небојше Поповића. Након седмократног помазивања, сви присутни су добили освештанe јелеј и брашно којe су као благослов понели у своје домове.

Ово је шеста година како се Света Tајна Јелеосвећења служи у младеновачком Храму. До прошле године је служено само уочи празника Светог Пантелејмона, али је због повећаног броја верних који сваке године учествују одлучено да се служи у току Страсне седемице. Јелеосвећењу је присуствовало више стотина верника из Младеновца и околних места.

Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи Светог апостола Јакова, који у својој посланици сведочи: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се” (Јак. 5, 14-15). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: “Болесне исцељујте, губаве чистите…” (Мт. 10, 8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су Свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: “И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху” (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености Свете Тајне Јелеосвећења. На основу црквених историјских споменика долазимо до закључка да је Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још у првим и наредним вековима Цркве Христове.

јереј Марко Јефтић