ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: “ПОТРАЖИМО ГОСПОДА ДА БИСМО ЗАЈЕДНО СА ЊИМ ПОБЕДИЛИ НАШЕ НЕМОЋИ”

ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: “ПОТРАЖИМО ГОСПОДА ДА БИСМО ЗАЈЕДНО СА ЊИМ ПОБЕДИЛИ НАШЕ НЕМОЋИ”Велика среда, 24. априла 2019. године, молитвено је прослављена литургијским сабрањем у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Литургију пређеосвећених Дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Милан Борота, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј Драган Брашанац, протонаменсик Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и ученици крагујевачке богословије, а чтецирали су г. Владан Степовић и г. Ненад Брковић.

У сусрет празнику над празницима, Васкрсењу Господњем, Владика Јован позвао је вернике на опрез да се не скрене са правог пута и да се изнад свега у животу поштује Божија воља. “Ми људи често умемо да следујемо само својој, људској вољи, занемарујући вољу Божију. Такав је пут био и Јуде, који је издао Христа. Ми са друге стране имамо прави живот, а он је прави онолико колико осећамо светињу Божију. Ова недеља нас позива на дубоко размишљање о томе шта је све Господ учинио за нас, а учинио је много и дао нам је све. Онај који не твори вољу Божију он није на путу спасења. Ако не живимо Црквом и Јеванђељем онда тиме издајемо Христа. Господ може да очисти људске грехове. Нема грешника који се искрено каје, а да Господ неће примити његово покајање. Жена из данашње јеванђељске приче осећала је кривицу због својих грехова и знала је да нико не може да је ослободи те кривице. Господ је то учинио, али не смемо заборавити да је она излила сузе покајање, она је “изврнула” себе, признала своје грехе. Зато треба да се смиримо и кажемо: “Господе, човече, брате, грешан сам”. Срамота је остати у греху и не признати грех. Ми знамо да скривамо грех, али не знамо да оно што ми скривамо Бог објављује. Пример праведног Јова нам сведочи да цовек може изгубити све и постати највећи болесник, али остати у вери. Јов је примио ране као бисере, а то нам показује да је душа претежнија од целога света. Господ је човеку дао власт да душу своју или спасе, или да је изгуби”, поучио је Епископ Јован.

“Сетимо се страдања Христовог и тога да је преко крста Христос победио смрт и ђавола. Победиће и наше немоћи, али само ако тражимо Господа; да не очајавамо него да водимо рачуна да не одлажемо покајање јер не знамо ни дана ни часа када ће Господ доћи. Нека нам Господ помогне да и ми преко Васксења Христовог доживимо и наше васкрсење”, пожелео је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку свете Литургије причестили су се парохијани овог светог храма након чега је уприличена трпеза љубави у трпезарији Богословије Светог Јована Златоустог.

Урош Костић, ђакон