Одштампајте ову страницу

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИНа Велики уторак, 23. априла 2019. године, ученици јагодинских освновних школа су, следујући вишегодишњој пракси, узели учешће у Васкршњем часу. Најпре су присуствовали Литургији пређеосвећених Часних Дарова у храму Светих Архангела Михаила и Гаврила у Јагодини, а онда су, након Причешћа, уз пратњу својих вероучитеља, посетили Факултет педагошких наука у Јагодини.

Рад је, као и ранијих година, био конципиран тако да наставу изводе вероучитељи у сарадњи са студентима како би се сама верска настава довела у корелацију са наставом из српског језика, ликовне и музичке културе и познавања природе и друштва.

Најпре су, у оквиру двочаса, вероучитељи говорили о суштинском значају Васкрса као Празника над празницима и централног догађаја хришћанске вере, а затим су будући учитељи говорили о традицији, да би након тога прешли на практичне радове у виду бојења и певања.

Оваквим приступом у извођењу верске наставе дала се прилика деци да употпуне своја знања, као и да, радећи у групама, још више учврсте своје заједништво и да један посебан начин осете и доживе радост и величину Васкрсења Христовог. Поред тога, ово је и добар пример како верска настава, намењана првенствено деци, може проширити област свога деловања и да на један посебан начин укључи у себе и одрасле људе.

Већина школа са територије града Јагодине је узела учешће.

Вероучитељ Стеван Симоновић