“У ТАМНИЦИ БЕЈАХ И ДОЂОСТЕ МИ” (МТ.25,34-36)

“У ТАМНИЦИ БЕЈАХ И ДОЂОСТЕ МИ” (МТ.25,34-36)Ходите благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постања света, јер огладнех и дадосте ми да једем, ожеднех и напојисте ме, странац бејах примисте ме, наг бејах и оденусте ме, болестан бејах и обиђосте ме, у тамници бејах и дођосте ми”.

У петак Цветне недеље, 19. априла 2019. године, после одслужене Пређеосвећене Литургије, братство храма Светога Саве на Аеродрому је посетило затворенике у Окружном затвору у Крагујевцу.

Том приликом, у дневном боравку, организован је разговор свештенства са затвореницима у овој установи на тему “Слободни у Христу” (Гал. 5,1). Свештеници и наш ђакон су, свако на свој начин, представили присутнима ову тему након чега су уследила разна питања. Разговор је текао од разних недоумица па до чак јавних исповести појединаца. За све време овог заједничког разговора отац Бранислав Матић, духовник ове установе, је водио појединачне разговоре у капели Свете Анастасије Узорешитељнице где је исте исповедао и припремао за причешће Светим Тајнама Христа Васкрслог на Свету и Велику Суботу.

Овог пута свештенство нашег храма је поклонило библиотеци Окружног затвора велики број књига у издању наше издавачке куће “Каленић” и других. Наслови су сви црквеног садржаја тако да се надамо да ће им ова духовна храна у књигама бити на духовно и телесно окрепљење.

При одласку и на крају нашег сусрета свештенство је пожелело срећне предстојеће васкршње празнике са жељом да Васкрсли Христос васкрсне све добро у нама и да нас ослободи окова у којима смо се сви нашли – греха и смрти.

јереј Александар Мирковић