ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ уторак, 16. априла 2019. године, у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржана је исповест свештенства орашачког намесништва. Светој тајни исповести су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници овог намесништва.

Свештенство је исповедао архијерески намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић.

Након свете тајне исповести у овом храму је Еписоп шумадијски Господин Јован служио свету Литургију пређеосвећених Дарова.

Епископу Јовану су саслуживали: архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Стокан Ћирковић, протојереји Миливоје Старовлах, Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Светој Литургији присусвовао је и велики број ученика који су у храм дошли са својим вероучитељима и учитељима, а који су својим умилним гласовима одговарали на прозбе и тако улепшали овај свечани дан.

Пред крај свете Литургије Епископ шумадијски Господин Јован је окупљене вернике поучио својом беседом. Владика Јован нас је све пре свега поучио значају Великог поста. Потом нам је Епископ предочио да без покајања, али правог и искреног, нема ни спасења. За исправан хришћански живот нам је неопходан пост и молитва. Владика је навео да пост и молитва имају такво дејство да и ђаволе истерују. Нечастиве силе се не плаше ничега до крста и поста. Епископ је навео да ми сви улазимо у нови дан, али тај нови дан је онај дан у коме се чувамо од искушења и грешака које смо раније чинили. “Наша духовна одећа се мора чистити, али се не може очистити без искрене молитве. Оно од чега треба да се чистимо је грех, слабост, мржња и оговарање. Пост заправо служи да бисмо ми из њега изашли као бољи људи. Ако се то не деси онда нисмо осетили благодат поста”, навео је Преосвећени Владика. “Радосно је постити, јер јер радосно бити нови, тј. бољи човек. Ми са себе у посту скидамо старог или грешног Адама, а облачимо Новог Човека, тј. Христа. За наш духовни раст неопходно је да смо што чешће на светим Литургијама и да се што чешће исповедамо, али морамо обратити пажњу да када се исповедимо морамо и да се потрудимо да свој живот исправљамо. Пост нас заправо уводи у и даје нам могућност да погледамо у себе саме”. Оно шта је Епископ нагласио јесте да у човеку живе два човека, онај добар и онај лош, а ми треба да настојимо да одбацимо лошег човека и да постанемо добри људи, добри хришћани. Епископ је још навео да се ми сада налазимо у цветној недељи и да морамо да се присетимо да су људи Господа Христа у Јерусалим дочекали са одушевљењем, са усклицима: “Осана сину Давидову”, али исти ти људи су након само пар дана узвикивали Пилату: “Распни га, распни”. “Ми требамо да обратимо пажњу да не постанемо такви људи који ће час бити уз Христа, час проти Њега”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број деце и окупљеног верног народа и тиме се сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Након свете Литургије у сали црквеног дома при храму Светих Апостола Петра и Павла протонемсник Александар Миловановић је прочитао реферат на тему “Спасење”. После читања реферата окупљено свештенство је износило своје мишљење о раду, а протонамесник Александар је одговарао на постављена питања у вези са овим радом. Потом су сви присусвовали заједничкој Трпези Љубави.

јереј Немања Искић