Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛУЖНИЦАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛУЖНИЦАМАУ суботу, 06. априла текуће 2019. године, на самој средини Великог и Часног Васкршњег поста, а при скором завршетку пољопривредних радова, сетве наших плодних њива и башти, Епископ шумадијски Господин Јован благоизволео је да посети прелепо шумадијско селу Лужнице, да подели духовне плодове служења свете Литургије и проповеди Божанских речи. Нашем Епископу саслуживали су свештеници из околних места предвођени протојерејем мр Рајком Стефановићем, уз молитвено приствуство мноштва верујећег народа.

У својој сажетој али такође свеобухватној литургијској беседи, Епископ нас подсећа на период поста у коме се налазимо. “Период поста је период сагледавања себе, период преиспитивања сопственог живота, наших навика и поступака”, поучио је Епископ. темељно говорећи о човеку као појединцу, који тек након што постом и молитвом и покајањем искорени своје грешне навике, своју лењост, гордост и сујету, може на прави начин да пребива у сабрању свете Цркве, која јесте тело Христово. Преовештени Владика нам је такође из перспективе свог богатог монашког и епискоског искуства говорио о покајању као главном циљу поста. “Покајање је ново васкрсење, а друго крштење. Покајањем размичемо таму духовног мрака, мрака који је много тамнији од оног природног, ноћног, који наше срце држи у ропству својих рђавих жеља”. Владика је унапред верном народу честитао предстојећи празник Благовести, као и предстојеће празнике, у нади и вери, да ћемо као бољи људи изаћи из овога поста, и тако дочекати славно Васксрсење Христово.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије, трудом надлежног пароха јереја Гојка Марковића и црквеног одбора, уследила је трпеза љубави за све пристутне. Отац Гојко је заблагодарио Преосвећеном Владици на посети и љубави коју је показао према свима нама, са жељом да се видимо поново у здрављу и радости.

Вероучитељ Милан Милановић