ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КРАГУЈЕВАЧКОГУ среду, 3. априла 2019. године, када наша света Црква прославља и празнује преподобног Јакова Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор др Славко Зорица, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Живота Марковић, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, протојереј – ставрофор Милан Борота, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Дејан Петровић, јереј Слободан Савић, протођакон Небојша Јаковљевић и протођакон Иван Гашић.

За певницама су појали свештеници и ђакони Архијерејског намесништва крагујевачког.

Овом светом сабрању присуствовали су и ученици локалних основних школа који су дошли у пратњи својих наставника како би се кроз свету тајну Причешћа сјединили са Господом. Њима, као и осталим верницима, непосредно пре тог светог чина, пригодном беседом обратио се свештеник Дејан Марковић који је говорио о значају поста током припремања за свету тајну Причешћа. “Као што је дрво са извором питке воде спасоносно за човека који је у пустињи, тако је и пост благотворан за хришћане у овоме животу који је пут ка царству Небескоме”, истакао је, између осталог, отац Дејан.

Беседа јереја Дејана Марковића, пароха пете парохије Саборног храма

По свршетку свете Литургије, заједничарење је настављено у сали при Саборном храму где је свештеник Душан Мучибабић прочитао свој реферат на тему “Појам и смисао аутокефалије”. Након читања реферата уследила је плодоносна дискусија која је заокружена закључком да нам је свима преко потребно јако утврђено јединство чијом изградњом ћемо исписати странице новије српске историје.

Епископ Јован је са својим свештенством у поподневним сатима угостио делегацију Чешке православне цркве, а заједничком трпезом посведочена је хришћанска љубав која не познаје границе.

Урош Костић, ђакон