Одштампајте ову страницу

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУУ петак, 22. фебруара 2019. године, на Оданије Сретења, када наша Црква прославља и празнује светог мученика Никифора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали: протојереј Драган Брашанац, протонамесник Влада Димитријевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Небојша Поповић и ђакон Урош Костић. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован, протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирали су г. Владан Степовић и г. Ненад Брковић.

Епископ је у току свете Литургије рукоположио у чин ђакона дипломираног теолога господина Милоша Ћирића из Лазаревца. Владика је овом приликом истакао важност нашег припремања за дарове које нам Литургија даје. “Није исто присуствовати и учествовати на Литургији. Потребно је да сав свој живот Христу Богу предамо. Да бисмо заиста браћо и сестре задобили оно што нам Литургија даје, неопходно је да, попут жене из данашњег Јеванђеља, доживимо Христа као Бога, као Избавитеља и Спаситеља, лијући покајничке сузе. Ова жена је пред Христа донела своје покајање. Покајање чисти човека и омогућава му да кроз то очишћење прими благодат Божију. Ту благодат примиће данас и ипођакон Милош Ћирић који ће бити рукоположен у чин ђакона”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је, пре самог рукоположења, посаветовао ипођакона Милоша очинским речима: “Брате Милоше, чувај ову благодат. Она се задобија, али се и губи. Све зависи од твоје и моје вере. Ово данас је твоје рођење духовно и колико духовно будеш напредовао толико ћеш више благодати имати”.

Урош Костић, ђакон