Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИНа празник Света три Јерарха, 12. фебруара 2019. године, у ктиторској цркви на Опленцу, служена је света архијерејска Лиртургија којом је началствовао првојерарх Епархије шумадијске Његово Преосвештенство Епископ Јован, а саслуживали су ректор Богословије “Свети Јован Златоусти” протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

Након прочитаног одломка из Јеванђеља, Владика Јован је нагласио да су свети Василије Велики, свети Григорије Богослов и свети Јован Златоусти били једни од највећих светилника Цркве Христове. Они су то постали јер су задобили Светога Духа и били Његови носиоци, а то и јесте циљ свакога човека.

У наставку беседе Владика је говорио и о томе како је установљен овај празник у 11. веку. Међу тадашњим хришћанима повела се расправа о томе ко је од ових светитеља већи. Спор је решен тако што је одређен дан када се сва три светитеља прослављају заједно.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован се на крају своје беседе осврнуо и на данашње стање у цркви и истакао да право духовништво подразумева везивање народа за Господа Исуса Христа.

На крају Литургије пресечен је и славски колач у славу Господњу, а на спомен овим светим угодницима.

Евхаристијско сабрање настављено је у ресторану “Стара Варош” трудом господина Горана Михаиловића и његове породице.

Стеван Илић, ђакон