СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ КРСНИХ ЗНАМЕЊА И ЗВОНА ЗА НОВИ ХРАМ У ВЕЛИКОМ БОРКУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ КРСНИХ ЗНАМЕЊА И ЗВОНА ЗА НОВИ ХРАМ У ВЕЛИКОМ БОРКУ Верни народ са децом из Великог Борка и околине, у архијерејском намесништву бељаничком, дана 10. фебруара 2019. године, окупио се у новосаграђеном храму Светог великомученика Георгија да дочека Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована.

Владика је први пут служио архијерејску Литургију у новоподигнутом храму уз саслужење умировљеног Епископа канадског Георгија, свештеника Виде Милића, Слободана Јокића, Саше Крстића и Огњена Козлине и ђакона Ивана Гашића, Зорана Степановића и Зорана Станковића.

Лепоту богослужења својим појањем улепшали су “Србски православни појци”.

Пре свете Литургије Епископи су осветили два крсна знамења и три звона за новосаграђени храм.

После прочитаног Јеванђеља Епископ шумадијски Господин Јован одржао је беседу на јеванђељско зачало о царинику Закхеју. Владика је на почетку говорио о значају молитве, а нарочито литургијске молитве, јер молитва није лака. “Литургија хоће целога човека, сабраног човека, човека који хоће да се сретне са Богом. До Бога се долази кроз сретање другог човека. И данашње Јеванђеље нам говори о сретању човека са Богом. Бог се гледа кроз веру. Ми треба пре свега да верујемо Богу јер и Бог верује у човека да се може поправити. У данашњем Јеванђељу се говори да Бог верује у човека Закхеја. Верује у његово поправљање”, истакао је Владика Јован додавши у наставку: “Закхеј је био упрљан среброљубљем и он хита да се очисти да би се сусрео са Христом. Он се чисти кроз покајање и напушта “све распусне путеве” и хита у сусрет са Христом. Поставља се питање како се човек може срести са Христом? Једини пут за сусрет са Богом је чисто срце. До таквог стања доводи нас страх Божији и стид. Стид чисти људско срце. Закхеј је прво видео Христа у свом срцу. Човек се често уљушка у свом греху и не види свој грех. Да би превазишао свој грех човеку треба четири пута више времена да проведе у покајању. Зато и Закхеј жели да врати чевороструко свакоме оном кога је оштетио. У томе видимо да је покајање дуг процес”.

У наставку је Владика говорио да покајање треба да буде наше унутрашње занимање, у души. “То је унутрашња побуна против греха. То се десило царинику Закхеју и он жели да сиромасима удели половину свога имања. Он се сусрео са Христом, а ко нама смета да се сусретнемо са Богом. Гордост! Целога себе требамо да упремо ка Христу да би нас Бог позвао по имену као што је позвао цариника Закхеја. Уперимо своје умне очи ка Богу да би Господ ушао у наше срце. Бог воли покајнике. Зато не чекајмо ни часа, јер Господ воли градитеље спасења. Бог воли смирене и који кажу грешан сам али из срца а не ради реда. Бог ће нам сигурно помоћи. Помозимо и ми себи угледајући се на веру и покајање цариника Закхеја”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После причешћа Епископа и свештенства уследило је причешће деце и верног народа. По завршетку Литургије Епископ Јован је венчао ктиторе храма Светог великомученика Георгија у Великом Борку, младенце Петра и Светлану Маљковић. Том приликом Епископ је захвалио Богу и младенцима што су ступили у свету тајну брака иако живе већ дужи низ година заједно, нагласивши значај брачне заједнице и позвао све невенчане да ступе у свету тајну брака угледајући се на Петра и Светлану.

Трудом свештеника Горана Ракића и његових парохијана, уследила је трпеза љубави у ресторану Липовачка шума.