Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ суботу 09. фебруара 2019. године, када наша Црква прославља празник Пренос моштију светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у Великим Црљенима, надомак Лазаревца. Епископу су саслуживали: игуман Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Александар Бабић.

Торжествености и благољепију сабрања допринело је умилно појање “Србских Православних појаца”.

Следујући древној црквеној пракси, Владика је у оквиру литургијског сабрања крстио малог Николаја, сина великоцрљенског пароха Александра Глишића и његове супруге Јелене.

Обраћајући се окупљеним верницима Владика Јован је подсетио на подвиг и силу речи које су красиле светог Јована Златоустог и због којих га и ми данас прослављамо као великог Божијег угодника. “Без Златоустове велике духовне мудрости и списа не можемо у Цркви отшкринути врата сазнања о вечном и непролазном, о Богу, Светој Тројици, о тајни света и човека. Угледајући се на живот светог Јована Златоустог и ми данас у овом времену можемо да живимо хришћанским животом и да стекнемо Царство Небеско. Ово је могуће ако је човек саткан од вере и Бога, вере која је проверена Црквом и светим оцима”, поручио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Осврнувши се на крштење малог Николаја Епископ даље поучава: “Крштење је радост Цркве која је добила новог члана, новога хришћанина. Крштени је данас духовно рођен и запечаћен миром светога мира. По печату дара Светога Духа и Господ ће нас препознати као своје. Зато, иако није лако, потребно је Божију благодат сачувати у току читавог свог живота”.

Литургијско сабрање завршено је трпезом љубави коју је за окупљене вернике приредио парох великоцрљенски Александар Глишић са својом породицом.