Одштампајте ову страницу

У ОЧИ СВЕТОГ САВЕ

У ОЧИ СВЕТОГ САВЕБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 24. јануара 2019. године, у организацији Центра за културу – Сопот и Црквене општине Сопот, одржана је Светосавска академија под називом “У очи Светог Саве”. Академија је отпочела извођењем Светосавске химне, вокалног састава при Центру за културу у Сопоту који носи назив “Неуме Сопотске”.

Српска православна црква обележава ове године јубилеј осам векова аутокефалности, 800 година од 1219. године у којој је православна црква у Србији постала аутокефална, а Свети Сава постављен за првог српског архиепископа, речено је на почетку скупа, на коме је беседу одржао протојереј-ставрофор Радомир Поповић, професор Богословског факултета у Београду.

Светога Саву највише краси његова биографија, јер је то истовремено биографија Бога и Цркве. Српски народ нема неспорнију личност и већег просветитеља. Свети Сава се умом уздизао докле су стизали најумнији људи његове епохе, а срцем до самог Божанског престола. А тајна Савине светости јесте Светост која просвећује и освећује свакога човека. Светост и просветитељство Светога Саве увек је присутно и има вечну вредност и значај у људској историји.

У наставку програма жески хор “Неуме сопотске”, светосавску академију додатно је обогатио и извођењем “Царске јектеније”, 136. псалма, као и украјинском народном песмом “Јихав козак”, а потом је уследила богата ликовна изложба “Иконе и фреске” аутора Горана Симића.

Вероучитељ Бојан Миленовић