БОГОЈАВЉЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

БОГОЈАВЉЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИБогојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Оца као глас са Неба, Сина Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма. После свете Литургије служено је Велико освећење воде у присуству великог броја верног народа који је дошао да се помоли Богу и понесе освећену, Богојављенску воду у своје домове да им буде за духовно и телесно здравље и напредак.

Добра пракса никада не престаје - она прелази у традицију. Тако је и ове године у Смедеревској Паланци,по други пут,организовано пливање за Часни Крст на језеру Кудреч. Због временских прилика које су претходиле празнику, језеро се заледило тако да пливање није било такмичарског карактера, већ су се учесници само погружавали у језерској води. Од прошлогодишњих 15 учесника, ове године је број порастао на 26 учесника од којих је једна била и женска особа. Свештенство из оба храма припремило је скромне поклоне за учеснике и организаторе овог скупа. Одушевљени народ је сликао пливаче и њихов подвиг и поздрављао их је аплаузима. Пригодни програм је увеличало учешће црквеног хора из Смедеревске Паланке.

Присутни народ и учесници су се растали уз поздрав “Бог се јави!” и “Ваистину се јави!”, са жељом да се и идуће године окупимо у још већем броју.

Владимир Степановић, ђакон