Одштампајте ову страницу

ДВАНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУ

ДВАНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУБогојављенско пливање за Часни крст одржано је дванаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Пријавило се преко 150 људи из целе Србије, а одабрано је 80 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађи учесник је имао 4 године.

На Богојављење, тачно у поноћ, Часни крст је унесен у Марковачко језеро од стране учесника, а на средини језера је преузет од стране старешине братства “Вожд” Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја).

У подне је одржан молебан који су служили протојереј Спасоје Марковић, јереј Милутин Гашевић и јереј Михаило Аврамовић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало.

Поред Младеновчана, међу пливачима су били и припадници елитних јединица МУП-а Србије, Војске Србије, као и чланови многих отачаствених удружења. Временски услови су умногоме отежали одржавање ове манифестације, с обзиром на то да је језеро у потпуности залеђено и да је дебљина леда на појединим местима била 30 центиметара. То је условило да учесници нису могли пливати, већ су се погружавали у део језера који је био ослобођен од леда. На крају је уприличен културно-уметнички програм, а свим учесницима додељене су захвалнице, медаље и пригодни дарови.

јереј Марко Јефтић