БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЕЈВЦУУ организацији Спрског спортског друштва - СВЕБОР, Братства Светотројичког храма у Крагујевцу (Стара црква), локалне крагујевачке самоуправе и Градске туристичке организације “Крагујевац” је, као и ранијих година, одржано Богојављенско пливање за Крст Часни на језеру у Шумарицама.

Прослављање празника започело је светом Литургијом у Светотројичком храму у Крагујевцу коју је служило братство овог светог храма, а након тога је освећена вода, која је подељена верницима.

Славећи Богојављење, хришћани Крагујевца се сећају да се Бог показао људима као Света Тројица, те да се Исус јавио свету као Христос. Тог дана је Господ Исус Христос крштен у реци Јордану, руком Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио Бог као Света Тројица. Јован је положио руку на Владара и Бога својега, а Христос је смирено погнуо Своју главу пред њим. Ова смиреност Христова отворила је небо и зачуо се глас Бога Оца: “Ово је Син Мој љубљени, који је по Мојој вољи”, а Дух Свети се јавио у виду голуба, потврђујући речи Оца. Сам Бог је у лику човека ушао у воду и сјединио себе не само са људима већ и са свецелом материјом, претворивши је тиме у сасуд светлости која сва стреми ка радости и животу. Након Богојављења на Јордану и нама је омогућено да се крштавамо “у име Оца и Сина и Светога Духа”. Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета. Не чисти се Онај који бива крштаван, јер је Он неупрљан; вода је та која доживљава преображај, када се претвара у Духа Светога, који силази на нас, наовокрштене чланове Цркве Божије.

За све такмичаре је ради безбедности након Литургиje, обављен здрaвствeни прeглeд и веома строге контроле.

Након одслуженог молебана, свештеници Старе Цркве у Крагујевцу, дали су благослов пливачима да у леденој води запливају ка циљу.

Температура је у Крагујевцу око 12 часова, када се одржавала трка на Шумаричком језеру, била око 0°C, док је температура воде била 2°C. Језеро у Шумарицама је био потпуно залеђено, а уклањање леда је почело још 16. jaнуaрa.

За витешку титулу “Носилац Богојављенског крста Шумадије 2019” надметала су се 33 такмичара из Шумадије. Трка је трајала око двадесетак секунди, колико је било потребно победнику да преплива 33 m који симболично представљају године Христовог живота.

Први дo крстa дoпливao je Лазар Максимовић (2002), који је прошле године био најмлађи учесник у борби за ову витешку титулу.

Након трке, свим учесницима ове манифестације, у организацији друштва Свебор и Скупштине града, су уручене захвалнице.

У oргaнизaциjи oвe мaнифeстaциje учeствoвaли су Устaнoвa зa спoрт и физичку културу “Пaрк” и Грaдскa туристичкa oргaнизaциja “Крагујевац”, кao и свa jaвнo – кoмунaлнa прeдузeћa кoja су, свaкo у oквиру свojих нaдлeжнoсти, oбeзбeдили услoвe зa рeaлизaциjу oвe мaнифeстaциje.

протођакон Мирослав Василијевић