ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: “МИ НЕ БИСМО ЗНАЛИ ШТА ЈЕ ЉУБАВ, ДА БОГ НИЈЕ СИШАО МЕЂУ ЉУДЕ”

ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: “МИ НЕ БИСМО ЗНАЛИ ШТА ЈЕ ЉУБАВ, ДА БОГ НИЈЕ СИШАО МЕЂУ ЉУДЕ”Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију, трећег дана Христовога Рођења, на Светог Архиђакона Стефана, у храму Светог Саве на Аеродрому. Већ низ година, наш храм испраћа светковање Божића светом архијерејском Литургијом и са Преосвећеним Владиком. Хладно Божићно јутро, није спречило верне да се окупе и заблагодаре Богу на Његовим неизмерним даровима нашем роду људском. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Бранислав Матић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Ђорђевић.

Беседећи на Јеванђеље по Матеју, Преосвећени Владика је честитао окупљеним верницима Божић. По његовим речима: „Бог је постао човек, да би људи по благодати Божијој постали богови. Божићна порука јесте мир и добра воља међу људима. Божић је дан када је људима засијала светлост познања, и та светлост сија и данас у свакоме човеку који носи Бога у срцу своме. То је та светлост која је засијала у Витлејемској пећини, и она ће светлити до краја света и века. То је светлост Христова која просвећује и освећује свакога човека који долази на свет. То је свелост која је открила људима Богопознање. И зато је Господ могао за себе да каже: „Ја сам светлост свету, идите док светлост имате да вас тама не обузме”. Порука је да док имамо светлости Божије онда нас неће тама прогутати, онда нећемо у тами застранити, нити по тами ходити него по светлости. Та светлост у нама усељава веру у Бога и поверење једних у друге”.

Преосвећени је рекао да не би било ниједнога светитеља без Христа: „Светог Стефана не би било да се Христос није родио, не би било ниједног светитеља, а какав би тај народ био када не би рађао из себе светитеље?”. У наставку беседе Владика Јован описао је светлост Христову у животу светог архиђакона Стефана: „Светлост Христова је отворила мученику очи духовне, да види небо и Сина Човечијег са десне стране. Ко је тај Који је дао храброст овом младићу и детету? Да ли бисмо ставили на пробу нашу веру када би нас неко каменовао да му Бог не прими то у грех? Ономе ко живи у светлости Христовој то је могуће, и такво чудо љубави и молитве није се знало на земљи све до доласка Господа Христа. Ми не бисмо знали шта је љубав да Бог није сишао међу људе. Ми не бисмо знали шта је вера да Бог није сишао међу људе. У Богу ми знамо и ко смо и шта смо”. По речима Преосвећеног, и по речима Писма, свети архиђакон Стефан био је: “Пун вере и силе, пун Духа Светога. Која је то сила браћо и сестре да човеку може дати снаге и моћи? То је једино сила Божија која побеђује грех и таму и смрт. Тим божанским силама испуњујемо се и ми у Цркви Христовој који смо крштени. А сви који смо крштени сви смо позвани да живимо у Божанској светлости. Само од мене и тебе зависи, да ли живимо крштенским животом”. На крају је Владика истакао да треба да се помолимо светом архиђакону Стефану да будемо обасјани светлошћу Христовом, да не ходимо по тами. „Онак који у тами хода тај лако пада у провалију. Онај који светли светлошћу Христовом он се уздржава од греха, такав човек, браћо и сестре, је стално обасјан светлошћу и види ту светлост, и такав човек једино може да има љубав, не само према Богу и људима, него и према непријатељима”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика је на крају свете службе поделио освећени хлеб, и очинским благословом осенио све присутне вернике.

ђакон Александар Ђорђевић