БОЖИЋ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ, ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ

БОЖИЋ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ, ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕКао и сваке године верни народ Смедеревске Паланке са својим свештенством свечано дочекује велики празник - Рођење Господа Исуса Христа. Припреме за овај велики дан започеле су шестонедељним постом, а касније се кроз богослужбене песме и тропаре осећао скори долазак овог великог празника, а централна прослава је започела на вечерњем богослужењу на Бадњи дан са почетком у 16 сати. Уз присуство великог броја верног народа служено је вечерње на којем је прочитана посланица нaшег духовног оца и Епископа, Преосвећеног Владике Јована.

После се приступило освећењу и паљењу бадњака. Народу се обратио отац Велибор Ранђић, архијерејски намесник јасенички, поздравио окупљени народ, честитао празник и позвао их да узму учешће и својим присуством увеличају ценрални догађај у прослави, свету Литургију која је служена у поноћ.

На поноћној Литургији учешће је узео још већи број верника. Читала се посланица Његове Светости Патријарха Иринеја. На крају свете Литургије приступило се Светим тајнама. Уз поздрављање и срдачно честитање Празника народ је одлазио својим кућама носећи у срцу радост празника и багодарећи Богу на великом догађају.

Владимир Степановић,ђакон