Одштампајте ову страницу

АКТИВНОСТИ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ УОЧИ БОЖИЋА

АКТИВНОСТИ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ УОЧИ БОЖИЋАУочи празника Рођења Господа Исуса Христа, на на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, свештенство храма Успења Пресвете Богородице посетило је Дневни центар за смештај деце и омладине ометене у развоју у Младеновцу. Том приликом братство младеновачке Цркве даривало је поменути Центар вредним дидактичким материјалом за креативне радионице и радно-окупациону терапију.

Директорка Дневног центра за смештај деце и омладине ометене у развоју, госпођа Снежана Живанић, упознала је свештенство са условима рада те установе. Том приликом је изнела и захвалност на организацији часова верске наставе, који се са корисницима редовно одржавају, као и могућности да деца из Центра сваке године на Врбицу у порти младеновачке Цркве имају продајну изложбу својих рукодеља.

С обзиром на то да су на Бадњи дан прослављани и Оци, свештеници храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу даривали су сву децу која су се сабрала на богослужењу. Недељу дана раније деца су била даривана након евхаристијског сабрања од стране младеновачких попадија. Овај леп обичај започет је прошле године и деца му се посебно радују.

На Бадњи дан јереј Марко Јефтић исповедио је, причестио и разговарао са скоро свим корисницима Дома за старе “Луг”. Надлежни парох је честитао наступајући празник Рођења Христовог и пожелео присутнима да их светлост рођења Превечнога и топлота Витлејемске пећине обасјавају и огревају у сутону овоземаљског бивствовања. Након причешћа заједничарење је настављено у заједничким просторијама, где су корисници искористили прилику да са својим свештеником размене искуства и препричају занимљиве догађаје везане за свој вишедеценијских живот у Цркви на свим територијама на којима наш народ живи.

На Бадње вече након вечерњег богослужења прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. Више хиљада Младеновчана, који су у раним вечерњим часовима испунили у потпуности храм Успења Пресвете Богородице и црквену порту, желели су да чују Богонадахнуте речи свог Архијереја и захваљујући чињеници да је било обезбеђено озвучење нису остали ускраћени. Након окрепљујућих речих нашег Владике обављено је освећења бадњака и верујућим Младеновчанима је подељено више од пет стотина бадњака.

Стога, ни у овим тешким временима када многи верници услед радних обавеза нису у могућности да Бадњи дан проведу са својим породицама и испуне обичаје везане за овај живописни празник, залагањем својих свештеника нису остали ускраћен за овај древни елемент прославе Божића. Након богослужења у порти младеновачког Храма обављено је ложење бадњака у присуству незапамћеног броја Младеновчана, а присутни су се окрепили на традиционалном послужењу.

јереј Марко Јефтић