НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА И БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА И БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПоследња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Ове године заједно са Светим Оцима прослављамо и Бадњи дан. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код Матеја и код Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером долазећег Месију – Христа Спаситеља.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је и данас 6. јануара, у Недељу Светих Отаца и Бадњи дан, у Саборном храму, славила Васкрслог Христа и свето име Његово. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован који је предводио ово евхаристијско славље, Епископу је саслуживало братство Саборног храма. У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала јереј Дејан Марковић је истакао: "На прагу смо најрадоснијег хришћанског празника - празника Рођења Христовог. Ишчекујући празник најсветијег Рођења на земљи, наша света Црква је посветила три недеље пред овај празник члановима породице и важности њихове међусобне везе, Детињци, Материце и Оци... Слушајући данашње Јеванђелско зачало и посланицу Св. Апостола Павла, вероватно се већина запитала: Чему толико набрајање? И због чега толико имена?

Свети Јеванђелист Матеј, овим родословом жели да каже да је Син Божији постао Син Човечији. Христос је потомак Праоца Авраама из дома и племена Давидова. Сва та имена јеванђелист Матеј наводи - због једног имена - Имена које је изнад сваког другог имена. Значење Његовог имена и Његову мисију нам открива Анђео који каже Јосифу: "и надјени му име Исус, јер ће он спасти народ свој од греха њихових" (Мт.1,21). Узрок Оваплоћења Сина Божијег, је Његова неизмерна љубав према свету и човеку. Тајна је ово велика и само се вером може разумети. А да би се Христос родио у срцима нашим потребно је да ишчезне грех. Потребно је да мржња уступи место – љубави".

Беседа јереја Дејана Марковића

Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије деци поделио пригодне поклоне.

Срећко Зечевић протојереј