Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ДЕСИМИРОВЦА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ДЕСИМИРОВЦАБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у недељу 4. новембра 2018. године, чланови парохијске заједнице при цркви Свете Недеље у Десимировцу, кренули су у посету манастиру Грнчарица и манастирима поморавског округа.

Манастир Грнчарица, са својом игуманијом Домником и сестринством, веома је посећено место верника, не само из Епархије шумадијске, него и из других крајева наше земље. После свете Литургије којом је началствовао наш водич, протојереј Дејан Петровић, задржали смо се у разговору са игуманијом Домником, која је од своје треће године у овом манастиру и која је сама благословила даљи пут.

Недуго затим, дошли смо у Миљков манастир. Мати Михаила нам је подробно причала о животу светог Јована, његовој љубави баш према овом манастиру, као и о његовим бројним чудима и исцељењима, која се дешавају у све већем броју. Такође, сазнали смо и о чудотворном дејству иконе Пресвете Богородице Ахртирске, веома ретке иконе, која својим специфичним изгледом привлачи велику пажњу. Недалеко одатле, посетили смо манастир Златенац, смештен у дивном природном окружењу, чија историја сведочи мученички пут нашег народа. Можда и највећи утисак на све нас оставила је посета манастиру Радошину. Две монахиње, игуманија мати Митродора, и њена рођена сестра мати Нимфодора, плениле су својом срдачношћу, искреношћу, гостопримством и хришћанском радошћу. Још већа радост је била када смо сазнали да су њих две духовна чада блаженопочивше мати Михаиле из манастира Благовештења Рудничког, чији је рођени брат био Отац Јулијан, игуман студенички, и духовни отац нашег Преовештеног Владике.

Читав овај дан био је испуњен молитвом, беседама, најпре оца Дејана на светој Литургији, духовним саветима наших монахиња и игуманија и благословима светиња наших чудотворних икона и честица моштију, наших молитвеника пред Господом, чиме је сврха овог путовања испуњена.

Вероучитељ Милан Милановић