Одштампајте ову страницу

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУУ четвртак, 8. новембра 2018. године, храм Светог великомученика Димитрија, који се налази у крагујевачком насељу Сушица, прославио је своју славу – Митровдан. Литургијским богослужењем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су: протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Милан Беговић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Сенић, протонамесник Сретко Петковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Празнично бденије уочи Митровдана Епископ Јован служио је такође у храму Светог великомоученика Димитрија и том приликом је подсетио вернике да је Бог прославио светог Димитрија јер је он за време свог овоземаљског живота непрестано прослављао Бога. Потврду тог прослављања налазимо у житијима свих светитеља, зато и појемо: “Диван је Бог у светима својим”.

Празнично бденије и литургијске химне појали су ђаци крагујевачке Богословије “Свети Јован Златоусти”, а њихово појање представља плодове вишегодишњег рада професора Немање Старовлаха.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља, Епископ је дао благослов протонамеснику Александру Сенићу да се беседом обрати сабраним верницима. Отац Александар истакао је да је исконско опредељење светог Димитрија био Христос и да је захваљујући вери у Христа он засијао попут злата. “Хришћани ходе земљом, а живе небом. Зато је небо мера хришћанског живота. Свети Димитрије, укрепљен Духом Светим, одолео је искушењима времена и као такав постао сличан дрвету из пслама које је засађено крај извора Духа, само што за разлику од дрвета, које свој род доноси у одређено време, свети Димитрије је у свако време имао и има добро цветање и рађање плодова. Један од тих плодова је Божијом вољом допао и у наш град и на ово место где је никао овај предивни храм. На нама је да се у овом времену угледамо на наше претке и да, сведочећи Христа, сачувамо своју веру и своју Цркву”, закључио је свештеник Александар Сенић пожелевши свима срећан празник.

Беседа протонамесника Александра Сенића, професора Богословије “Светог Јована Златоуста”

Након свете Литургије уследио је опход око храма и чин резања славског колача, после чега је уследила трпеза љубави приређена од стране колачара госпође Снежане Филић.

Урош Костић, ђакон